вівторок, 26 січня 2021 17:48

Директорка Школи леді розповіла про нюанси столового етикету

Автор: надане пресслужбою "Нового каналу"
  Директорка Школи леді розповіла про нюанси столового етикету
Директорка Школи леді розповіла про нюанси столового етикету

Директорка Школи леді Тетяна Мокріді поділилася порадами, як потрібно сервірувати стіл. Вона вважає, що стіл - це дипломатія, прояв поваги та любові.

"Коли я стала дружиною посла, то була вимушена вивчити тонкощі сервірування столу. Адже дуже часто важливі справи дипломати обговорюють за сніданком, обідом або вечерею. Влаштування тематичних вечорів, дружні вечірки, розмови за келихом – все це вимагало вміння скласти меню і гарно його презентувати. В Мінську у нас був Міжнародний клуб дружин послів і дипломатів. Ми навіть видали книгу "Дипломатична кулінарія", до якої увійшли найкращі рецепти країн світу. Звісно, вдома я сервірую стіл значно простіше. Проте завжди дотримуюсь базових правил етикету", - розповіла директорка Школи леді реаліті "Від пацанки до панянки", яке показує "Новий канал".

Мокріді впевнена, що ідеальна скатертина має бути білою. Але вибір кольору залежить і від заходу.

"Найчастіше використовую білу або кольору Ivory. На Новий рік або День Святого Валентина – червону. Скатертина має бути бездоганно чистою та відпрасованою. Краї опускаються від поверхні столу щонайменше на 25-30 см, аби не заважати гостям. Треба розраховувати і дистанцію за столом: для кожного гостя приблизно 80 см", - зазначила вона.

Директорка також розповіла, де та в якій кількості мають стояти тарілки, келихи та столові прибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стиліст Мірошников розповів, якою буде форма "пацанок" у новому сезоні

"Посередині ставиться підставна тарілка, на випадок пролитого супу. Біля тарілки повинно бути не більше 3 парних приборів. Ножі та ложки – праворуч, виделки – ліворуч. Згідно етикету, лезо ножа повернуто до тарілки, а зубчики виделки направлені догори. Користуватися столовими приборами необхідно від краю до центру. Крайні від тарілки – ніж та виделка для закусок, далі – столова ложка, потім – ніж та виделка для риби та ніж і виделка для м'яса. Пиріжкова тарілка розташована ліворуч, адже ми беремо хліб лівою рукою. Келихи, склянки та чарки – праворуч. Зазвичай розставляють у порядку спадання, починаючи з більшої ємності. Що міцніше вино, то в менший за об'ємом келих його наливають. Для повсякденного сервірування столу достатньо ножа, виделки і пари ложок – для супу та десерту", - додала Мокріді.

Скільки б сил та часу не забирали приготування до Великодня, не можна забувати про декорування святкового столу. Він також важливий для затишної атмосфоери. Не обов'язково дотримуватися яскравих кольорів та сліпо їх наслідувати. Можна вибрати ніжні відтінки або пастельні.

Зараз ви читаєте новину «Директорка Школи леді розповіла про нюанси столового етикету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі