пʼятниця, 21 квітня 2023 22:30

Як правильно організувати освітлення у квартирі?

Освітлення в інтер'єрі відіграє дуже важливу роль. Гра світлотіні здатна значно змінити вигляд приміщення. За допомогою оптичних ілюзій є можливість розставляти акценти, міняти візуальний розмір приміщення. Ринок освітлювальних приладів сьогодні просто величезний – доступні як сучасні світлодіодні LED-люстри з пультом керування, так і класичні світильники. Залишається лише розібратися з принципом організації освітлення.

Основні різновиди освітлення

Усі освітлення у квартирі можна розділити на 3 категорії:

  1. загальне;
  2. декоративне;
  3. робоче.

Для загального освітлення використовуються стельові світильники, які дають розсіяне та рівномірне світло. Наявність відблисків і тіней заборонена. У спальні рекомендується використовувати м'якше загальне освітлення.

Робоче освітлення більш точне та яскраве. Досягти потрібних результатів допоможуть світильники із спрямованим світловим пучком. Вони мають бути максимально комфортними для очей. Таке освітлення є актуальним для робочого столу, стільниці, кухонного столу, домашньої майстерні тощо.

Основне завдання декоративного освітлення – створення естетики та атмосфери будинку. Для цього ідеально підходять смуги зі світлодіодами, декоративні лампи.

Насправді найчастіше одне джерело світла виконує відразу кілька функцій. Наприклад, підвісні стельові світильники можуть використовуватися, і для загального освітлення, і для декоративного. Особливо це стосується моделей із кількома режимами роботи.

  Гра світлотіні здатна значно змінити вигляд приміщення. Фото: svetua.com.ua
Гра світлотіні здатна значно змінити вигляд приміщення. Фото: svetua.com.ua

Особливості розміщення освітлювальних приладів

У кімнатах з невеликою площею слід відмовитися від єдиного світильника на стелі, нехай і з великою потужністю. За рахунок затінення у кутах він сприяє візуальному зменшенню розмірів приміщення. Найкращим вибором стане кілька невеликих джерел світла.

Спрямоване світло не тільки актуальне для робочих зон. Його можна використовувати для акцентування уваги на певних декоративних елементах. Також направлене світло допомагає підняти візуально стелю, змінити її контури.

Щоб досягти природного кольору покриття стін, меблів, слід вибирати лампи, у яких індекс кольору дорівнює 100. Аналогічні характеристики має сонячний колір.

Тепле світло наповнює приміщення жовтуватим відтінком, що робить його актуальним для інтер'єрів у традиційному англійському стилі, стилях стимпанк та кантрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підказки дизайнерів, як стильно обставити квартиру

Великою популярністю сьогодні користуються кольорові смужки зі світлодіодами. Якщо розмістити їх на днищі меблів, то можна досягти ефекту невагомості. Щоб отримати приглушене освітлення, потрібно вибирати стрічки із розсіювачами.

Трендом останніх років є підвісні світильники. Вони рекомендовані для кімнат із високими стелями. У продажу є як класичні варіанти, так і нетривіальні моделі. За допомогою підвісних світильників можна домогтися ефекту бурульок, що звисають, морського дна і т.п.

  Ринок освітлювальних приладів сьогодні просто величезний. Фото: svetua.com.ua
Ринок освітлювальних приладів сьогодні просто величезний. Фото: svetua.com.ua

Сучасні настінні світильники не менш футуристські – біонічні, фентезійні форми, технологічний механізм. Збагатити інтер'єр можуть і настільні джерела світла. Вони додають простору переміщенню, що відкриває великі можливості для експериментів. Любителям еко-стилю слід придивитися до соляних ламп. Цікавими виглядають настільні світильники з матеріалів, що просвічуються. Вони створюють м'яку гру тіні та світла. Індустріальні лампи естетично виглядають не лише в інтер'єрах у стилі лофт.

Підібрати освітлення у квартиру сьогодні можна навіть не виходячи із дому. Достатньо відвідати спеціалізований інтернет-магазин з великим асортиментом.

Українцям порадили, як економити електроенергію вдома.

Кожна вимкнена лампочка – маленький, але важливий крок до стабілізації енергосистеми. Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно організувати освітлення у квартирі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі