пʼятниця, 08 лютого 2019 15:46

Жюль Верн заплутався у неймовірних пригодах cвоїх героїв
6

8 лютого 1828 року у Франції народився письменник-фантаст Жюль Верн. Він є автором 66-и пригодницьких романів, п'єс, повістей, за їхніми мотивами створено близько 200 екранізацій. Його славнозвісні "Таємничий острів", "П'ятнадцятирічний капітан", "Подорож до центру Землі", "Із Землі на Місяць", "Діти капітана Гранта", "20000 льє під водою", "Навколо світу за 80 днів" всі знають ще з дитинства. Що ж відомо про автора пригодницької літератури?

Gazeta.ua зібрала найцікавіші факти про письменника.

У 11 років Жюль Верн найнявся на корабель юнгою і ледь не втік до Індії. Малого знайшли батьки, відлупцювали та посадили на хліб і воду. Є версія, що після цього він обіцяв матері більше не втікати з дому та "подорожувати тільки в голові".

Якось у Парижі Верн познайомився з письменником Александром Дюма-батьком. Той порадив юнакові, що вчився на адвоката, спробувати себе в літературі, сподіваючись перетворити його на свого "літературного раба".

Спочатку Жуль зайнявся драматургією. Водевіль "Зламані соломини" сподобався метрові і він поставив його у своєму Історичному театрі. Верн був дуже вдячний наставнику:

"Те, що він зробив для історії, я зроблю для географії!" , а батькові написав: "Згодом я можу стати гарним літератором, але ніколи не буду нічим, окрім поганого адвоката".

Він вчиться писати, друкує оповідання в журналах.

"Одружи мене, люба матусю, — пише він в одному з листів додому. — Я прийму будь-яку дружину, яку ти мені вибереш. Я прийму її із закритими очима і відкритим гаманцем".

У травні 1856-го приятель запросив Верна на весілля. Там Жуль познайомився із сестрою нареченої 26-річною Оноріною Морель. Вона була вдовою і мала двох доньок. Через два тижні письменник повернувся до Парижа й написав матері, що "по вуха закоханий у чарівну вдовицю" і хоче одружитися. У січні 1857-го вони обвінчалися. 3 серпня 1861-го Оноріна народила сина Мішеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття Ukrainian Fashion Week: герої роману Жюля Верна вийшли на подіум

До Верна часто заходив друг Надар, знаменитий тим, що зробив фотографію жанром мистецтва. Захоплення фотографуванням привело його до захоплення повітроплаванням. Надар здійснив перше у світі аерофотографування — зробив знімок Парижа з висоти пташиного польоту. Він міг годинами говорити про аеронавтику. Натхненний цими бесідами, Верн вирішує — його перший роман буде про повітряну кулю.

У 1862-му з'явилися його "П'ять тижнів на повітряній кулі". У жовтні Дюма познайомив Верна із видавцем П'ром-Жулем Етцелем. Твір йому сподобався, і 17 січня 1863-го він опублікував його у своєму журналі для підлітків "Виховання і розваги". У "П'ятьох тижнях" не було любовної інтриги, а серед героїв жодної жінки. Однак роман швидко розкуповували. Етцель запропонував Вернові постійну співпрацю та контракт на 20 років. Жуль мав писати по три твори на рік, а видавець платити 1900 франків за книжку. Невдовзі з'являються "Подорож до центру Землі", "Діти капітана Гранта", "Навколо Місяця", "20 000 льє під водою", "Навколо світу за 80 днів", "Таємничий острів", "П'ятнадцятирічний капітан".

Він працював по 14-15 годин на добу, починаючи о п'ятій ранку, а закінчував близько восьмої вечора. Він продовжував писати навіть тоді, коли осліп і не міг ходити після важкого поранення в ногу – все одно диктував задумане помічникам.

1865-го його гонорар зріс до 3 тис., а 1871-го до 6 тис. франків. В Ам'єні Жуль Верн купив дім та велику яхту "Сен-Мішель". Згодом на ній він двічі переплив Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Англію, Шотландію, Ірландію, Данію, Голландію, Скандинавію.

Письменник за роботою зовсім забув про сина. У 16 хлопця відправили до виправного будинку. Та повернувся він ще більш розбещеним. Сварився з батьком, вимагав грошей та влазив у борги. Зрештою, коли син укотре потрапив до боргової в'язниці, Верн вирішив провчити його. Викупив і відправив у далеке плавання. Та коли той повернувся, все почалося знову. Терпець урвався, і Жуль вигнав Мішеля з дому. Аби допекти батькові, той одружився з якоюсь акторкою. Незабаром покинув її, одружився вдруге й вирішив помиритися з Верном. Мішель писав музику, був журналістом, знімав фільми за романами батька. Та часто вдавався до комерційних афер. За все знову платив Жуль Верн. Якось, аби врятувати сина від чергової в'язниці, він мусив продати яхту.

1886-го Верна мало не застрелив його божевільний племінник Ґастон. На суді він заявив, що таким чином хотів привернути більше уваги до дядька. Куля потрапила в ногу, витягти її не вдалося. Рана не гоїлася, і в останні роки Жуль ледь пересувався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції опублікований рукопис роману Жуля Верна "20 тисяч льє під водою"

Упродовж більше як 40 років Жуль Верн публікував як мінімум одну книгу на рік. У листі видавцеві зізнавався:

"Здається, я божеволію. Я загубився серед неймовірних пригод моїх героїв. Шкодую тільки про одне: я не можу супроводжувати їх".

Він помер 24 березня 1905-го від діабетичного нападу. На його могилі встановили пам'ятник: письменник із рукою, простягненою до зірок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналістка вирушила у навколосвітню подорож за маршрутом літературного героя

* * *

Один з міфів про життя письменника говорить, що він сидів удома і дуже рідко та неохоче подорожував. Насправді, Жуль Верн був невтомним мандрівником. Окрім подорожей до Шотландії та Скандинавії, Верн відвідав США та побував на Ніагарському водоспаді. На власній яхті "Сен-Мішель-III" (у Верна змінилося три яхти під цією назвою — від невеликого суденця, простого рибальського баркаса, до справжньої яхти довжиною 28 метрів із потужним паровим двигуном) він двічі обійшов Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Гібралтар, Північну Африку, а в Римі Папа Лев XIII благословив Жуля і його книги.

У романі "Париж в ХХ столітті" Жюль Верн передбачив появу факсу, відеозв'язку, електричного стільця і телебачення. Але видавець повернув Верну рукопис, обізвавши "ідіотом".

У романі "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" Жюль Верн передбачив змінний вектор тяги в літаках.

В "Знайдених із загиблої "Цинтії" письменник обґрунтував необхідність судноплавної прохідності Північного морського шляху за одну навігацію.

Жюль Верн не передбачав появу підводного човна – в його час він вже існував. Але "Наутілус", керований капітаном Немо, перевершував навіть субмарини XXI століття.

Прозаїк помилився, вважаючи ядро землі холодним.

У дев'яти романах Жюль Верн описав події, які розгортаються в Росії, жодного разу не побувавши в країні. Також спершу Жуль Верн уявляв капітана Немо поляком, що шукав можливості помститися Російській імперії після жорстокого придушення січневого повстання 1863 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Жуля Верна підписував свої романи іменем батька

Всього ж із 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10! Літак, гелікоптер, відеозв'язок і телебачення, телефони, електричний стілець, великі підводні човни, які здатні довго перебувати в плаванні, міжпланетні мандрівки, автоматичні гвинтівки, електромобілі, – і все це він описав ще в 19 столітті.

Жуль-вернівські герої побували в Україні. У романі "Упертюх Керабан" герої для того, щоб не платити мито на Босфорі, вирушають навколо Чорного моря до азійського берега Константинополя. Перш ніж туди дістатися, вони побачать Одесу, Миколаїв, Керч, Тамань, Крим… А ще у 1892 році Жуль Верн побував на Закарпатті у селищі Княгиному з метою відвідати славнозвісне місце падіння у 1866-у році княгинського метеориту. На основі побаченого він створив роман, який красномовно назвав "Замок у Карпатах".

Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою.

Всі твори Жюля Верна мають щасливий кінець.

Зараз ви читаєте новину «Жюль Верн заплутався у неймовірних пригодах cвоїх героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі