понеділок, 05 січня 2015 18:12

У Франції опублікований рукопис роману Жуля Верна "20 тисяч льє під водою"

У Франції опублікований рукопис роману Жуля Верна "20 тисяч льє під водою"

У Франції вперше опублікований рукопис роману Жуля Верна "20 тисяч льє під водою". Перший нумерований тираж 1 тис. примірників, що з'явився незадовго до новорічних свят, був миттєво розкуплений - в магазинах залишилося лише кілька книг в синіх футлярах ручної роботи. І це незважаючи на дуже високу ціну - 190 євро за 500 сторінок.

Рукопис Жуля Верна представляє для тих, хто любить його творчість, чималий інтерес. Як видно на її сторінках, автор спочатку писав олівцем, потім вже лише з невеликими поправками робив поверху текст чорнилом. Почерк у письменника був чіткий, завдяки чому рукопис читається без труднощів.

Сам письменник надавав великого значення цьому творові, підкреслюючи в листі своєму другові й видавця П'єра-Жюлю Этзелю: "Якщо мені не вдасться цей роман, я буду просто невтішний. Давно вже у мене не було такого чудового сюжету".

Часом у Жюля Верна виникало бажання що-небудь намалювати на полях на тему створюваного роману - і він собі в цьому не відмовляв. У манускрипті фігурують навіть географічні карти і схеми.

Все це доповнено так добре знайомими - і чудово відтвореними - ілюстраціями до книжкового видання роману, створеними графіками Альфонсо де Невилем і Едуаром Рвп. Серед малюнків - і образ капітана Немо. Малюнки художників були переведені в гравюри по дереву одним з кращих граверів того часу - Анрі Теофилем Ильдибраном, що прославився своїми роботами по ілюстрації творів Гюстава Доре.

Рукопис є другим варіантом першої частини роману. Її оригінал зберігається у Французькій національній бібліотеці. Придбано він був державою порівняно недавно - в 2010 році у бібліотеки Географічного товариства, яка купила його у першого власника, сім'ї Роллана Бонапарта відомого мандрівника, географа, геолога і ботаніка, родича Наполеона Бонапарта. Бібліотека цього вченого, який очолював Географічне товариство протягом 14 років, налічувала понад 150 тис. томів.

Зараз ви читаєте новину «У Франції опублікований рукопис роману Жуля Верна "20 тисяч льє під водою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі