четвер, 02 січня 2020 10:49

Журналіста засудили до вищої міри покарання

Журналіста засудили до вищої міри покарання
Василь Бобинський одним з перших в Україні писав у жанрі еротичної поезії. У 1923 та 1924-му видав збірки "Ніч кохання" та "Тайна танцю" Фото: twitter.com/history_ukraine

Поета та журналіста 39-річного Василя Бобинського засудили до страти 2 січня 1938-го. Розстріляли як "ворога народу" після відбуття каторги в ГУЛАГу.

Народився та довгий час проживав у Західній Україні. Брав участь у воєнних діях 1918-1920 у складі Української Галицької армії, що приєдналася до Червоної. Після війни став співзасновником об'єднання символістів "Митуса" та редактором однойменного журналу у Львові. Влаштовували літературні зустрічі, благодійні заходи, але група швидко розпалась через тиск польського керівництва. Журнал витримав всього 4 випуски.

Переслідування з боку польської влади змусили його шукати прихильності в більшовиків. Став членом нелегальної КПЗУ та працював у комуністичній польській пресі. Став одним з організаторів групи прорадянських письменників "Горно", за що потрапив у польську в'язницю. Там написав поему "Смерть Франка", яку в УРСР пропагували як одну з найкращих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убили письменника, який служив в українській армії

У 1930-х, з вірою у краще майбутнє, прийняв запрошення та переїхав до СРСР. У Харкові став членом Всеукраїнської спілки пролетарських письменників, але його творчість та погляди не сподобалась владі. Вже за 4 роки його заарештували агенти НКВС. Звинуватили у співпраці з УВО та головним ідеологом українського інтегрального націоналізму Дмитром Донцовим. На суді призначили 3 роки таборів. Разом із дружиною і сином потягом вивезли на будівництво каналу Волга-Москва.

Поета розстріляють в часи Великого терору 8 січня 1938-го, одразу після відбуття покарання. Дружина зникне безвісти, а син отримає клеймо "дитини ворога народу".

15 грудня 1934 року у підвалі колишнього Інституту шляхетних панянок Києва, нині - Жовтневий палац, чекісти розстріляли 28 невинних українців. Їх звинуватили в участі у вигаданому об'єднані націоналістів.Загиблі стали першими постраждалими українцями в масових репресіях, розпочатих після вбивства першого секретаря Ленінградського міського комітету ВКП (б) Сергія Кірова.

Зараз ви читаєте новину «Журналіста засудили до вищої міри покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі