пʼятниця, 27 грудня 2019 12:54

Убили письменника, який служив в українській армії

Убили письменника, який служив в українській армії
Микола Бурлюк в 1914 році відмовився підписати маніфест футуристів "Ідіть к чорту". Встав на захист акмеїзму Фото: wikipedia

Чекісти розстріляли письменника-футуриста, 30-річного Миколу Бурлюка 27 грудня 1920-го у Херсоні. "Бажаючи скоріше очистити РРФСР від осіб підозрілих, які в будь-який момент свою зброю можуть підняти для придушення влади робітників і селян"

Був братом Давида, Володимира та Людмили Бурлюків - відомих засновників українського та російського футуризму. Мав прихильність до ліричної прози, друкував статті на захист нових літературних стилів. Став активним учасником літературної групи "Гілея", що проводила зібрання в маєтку Бурлюків у селищі Чорнянка Таврійської губернії. Перші збірки "Студія імпресіоністів" та "Садок судей" побачили світ у Санкт-Петербурзі в 1910-му. Високо оцінював їх Микола Гумільов.

З початком Першої світової війни Бурлюка мобілізували до війська. Воював на Румунському фронті та перестав друкуватися. В період Української революції 1917-1921 років воював в арміях різних сторін: за гетьмана Павла Скоропадського, у військах УНР, за білогвардійців та більшовиків. Протягом 1919-1920-го, втомлений війною, переховувався від мобілізації у будинку дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прощай, дорога дружино" - 28 українців розстріляли в підвалі Жовтневого

Коли у 1920-му більшовики захопили Херсонщину встав на облік в РККА як колишній офіцер, але був заарештований та розстріляний "трійкою" 6-ї армії. Імовірно, причиною стала "неблагонадійність" через службу одразу в усіх ворожих до окупантів арміях. Таємниця загибелі письменника була відкрита 2001 року.

Письменника та лікаря Юрія Липу по-звірячому вбили агенти НКВС 20 серпня 1944-го. Чоловік був одним із визначних ідеологів українського націоналізму.

Ще 1940-го він став одним із організаторів Українського Чорноморського інституту у Варшаві. Вивчав політичні та економічні проблеми, що можуть постати перед Україною після здобуття нею незалежності. Присвятив цій проблемі близько 40 наукових праць і розробив свою Чорноморську доктрину.

Зараз ви читаєте новину «Убили письменника, який служив в українській армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі