субота, 11 квітня 2020 09:50

Зупинили передачу Чорноморського флоту Росії

Зупинили передачу Чорноморського флоту Росії
У кінці перемовин майже весь флот передали РФ. Фото: "Патріоти України"

11 квітня 1992 року президенти Росії Борис Ельцин і України Леонід Кравчук призупинили дію указів про передачу Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн.

Почалися переговори про статус флоту і його дислокацію.

Після розвалу СРСР у Києві не знали, що робити з Чорноморським флотом. Головний штаб ВМС Росії зміг схилити на свою сторону більшість особового складу флоту. Командувач флоту Ігор Касатонов віддав розпорядження не приймати присягу на вірність народу України, допоки керівництво держав не домовиться остаточно, кому належить ЧФ.

Спочатку Київ і Москва домовлялися поділити флот навпіл. 3 вересня 1993 року планувалися чергові переговори в Масандрі між українською та російською делегаціями. Росіяни хотіли отримати українську частину флоту в обмін на газові борги. Кравчук погодився в рахунок боргів за газ віддати Росії весь флот і його інфраструктуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турки, британці та французи взяли в облогу Севастополь

"Запросили президентів, і тоді Єльцин сказав, що готовий купувати Чорноморський флот, а Кравчук — що готовий його продати. Запис про це було зроблено в протоколі зустрічі", - згадував учасник переговорів Микола Багров.

Мирний договір, що підсумував поразку Росії в Кримській війні, підписали у Парижі 30 березня 1856-го. Переговори з Російською імперією вели переможці - Франція, Велика Британія, Османська Імперія, Австрія, Пруссія та Сардинія.

Зараз ви читаєте новину «Зупинили передачу Чорноморського флоту Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі