вівторок, 25 вересня 2018 08:21

Турки, британці та французи взяли в облогу Севастополь

Турки, британці та французи взяли в облогу Севастополь
Картина Франца Рубо "Оборона Севастополя". Фото: Вікіпедія

Оборона Севастополя під час Кримської війни між Російською Імперією і союзницькими військами Османської імперії, Великої Британії, Французької імперії та Сардинського Королівства розпочалась 25 вересня 1854 року.

Кримська війна завершилася облогою Севастополя, яку військо під керівництвом російського адмірала князя Меншикова намагався безуспішно пробити. 25 вересня вважається початком 349 денної облоги міста Севастополь. При вході в Севастопольську бухту було затоплено кілька старих кораблів, що не давало флоту союзників можливості зайти в бухту. Оборона Севастополя доручена була на перший час адміралам Нахімову та Корнілову, в розпорядженні яких залишалося 18 тисяч людей — переважно флотських екіпажів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як воювали французи в Криму 160 років тому

У цей час матеріальний стан союзників був дуже поганим. Холера призводила до сильних спустошень в їх рядах, відчувався брак продовольства. Під час облогових робіт союзники несли численні втрати від вогню гарнізону та від частих вилазок. Бомбардування ніякої користі союзникам не принесло. У наступні за тим дні вогонь з обох сторін тривав з перемінним успіхом, проте французи встигли значно просунути вперед свої облогові позиції. Сили князя Олександра Меншикова тим часом поступово збільшувалися, і йому даровані були права головнокомандувача.

8 вересня після жорстокого вогню, союзники опівдні рушили на штурм. Місто було запалено, порохові погреби підірвані, військові судна, що стояли в бухті, затоплені. Союзники вступили в ущент зруйнований Севастополь. За 11 місяців облоги союзники втратили не менше 70 тис. чоловік, не рахуючи померлих від хвороб, росіяни — близько 83,5 тис.

Кримська війна, або Східна війна велася за панування на Близькому Сході й Балканах. Спочатку події розвивалися на користь росіян. Вони розбили турків на Кавказі. Чорноморський флот потопив турецьку ескадру в Синопській бухті. Але 4 січня 1854 р. Британія та Франція ввели свої ескадри у Чорне море й зажадали від Миколи І негайно вивести війська з Молдавії та Валахії.

Зараз ви читаєте новину «Турки, британці та французи взяли в облогу Севастополь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі