пʼятниця, 02 серпня 2024 01:30

Знайшли зелені скелети

Знайшли зелені скелети
У Нюрнберзі відкопали некрополь. Фото: BILD

Зелені скелети знайшли під час будівельних робіт у районі Санкт-Йоханніс у німецькому Нюрнберзі.

На глибині 1,5 м знайшли 2 тис. останків, повідомляє BILD.

Ці люди могли були поховані під час епідемії чуми 1632-1633 років. Некрополь може бути найбільшим чумним кладовищем у Німеччині.

Зелений колір кісток пояснюють діяльністю старої мідної фабрики. Вона у XIX столітті викидала свої відходи у землю. Оксиди металів з мідних листів потрапляли у ґрунт разом із дощовою водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоті намистини та фрагменти колісниці - розкопали давню дерев'яну гробницю

"Ми теж були здивовані, коли побачили цей колір. До цього ми знали про зелені кістки лише з досліджень тварин або намогильних прикрас", - сказала дослідниця Мелані Лангбайн.

Поки невідомо, що робити зі скелетами.

"Ми розглядали можливість передати останки музеям, але це складне питання. За останні 20 років багато змінилося. Раніше скелети демонстрували, а сьогодні існують етичні проблеми", - вказала Лангбайн.

Аналізуючи кістки, вчені зможуть зробити висновки про поширені хвороби та недоїдання у той період.

Нещодавно археологи виявили 1500-річне поховання германського вождя чи принца під курганом неподалік селища Брюккен-Хакпфюффель у Саксонії-Ангальт. Поряд із ним поховали 6 дружин або наложниць.

Спершу на могильник натрапили будівельники, які розчищали землю під нову птахоферму. Він був нерозграбований. У центрі поховання стояв великий казан, у якому, ймовірно, і спочивав прах вождя. Довкола нього, наче годинникові стрілки, лежали жіночі скелети. Учені поки що не знають, убили їх після смерті чоловіка, чи вони самі вкоротили собі віку.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли зелені скелети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі