вівторок, 24 липня 2018 08:22

Знайшли пишне поховання хворої на сифіліс жінки із собачкою

Знайшли пишне поховання хворої на сифіліс жінки із собачкою
Місто після перших місяців роботи археологічної групи. Фото 1912 р. Фото: facebook.com

В Перу американський історик Хайрем Бінгем 24 липня 1911 року знайшов "втрачене місто" інків Мачу-Пікчу. Розташоване в Андах на висоті 2,4 тис. м. на вершині гірського хребта за 80 км на північний схід від Куско.

Американець Хайрем Бінгхем викладав історію в Єльському університеті. У 1908 році Бінгхем бере участь в науковому конгресі в Чилі. Там від одного з чиновників, які приїхали з Перу, почув про загублене місто доколумбової епохи. Розповідь запала йому в душу і він серйозно захопився історією інків. Через 3 роки він з'являється в Андах на чолі експедиції. Шукають столицю інків з усіма багатствами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інки вміли будувати міста на висоті 2400 метрів - фотографії покинутого міста Мачу-Пікчу

По дорозі Бінгхем опитував місцевих жителів про руїни. Біля вершини гори Уяна-Пікчу побачили руїни Мачу-Пікчу. Через рослинність дослідник був не в змозі оцінити масштаби знахідки. Його вразила прекрасна якість кладки будівель інків. Це місто було створене як священний гірський притулок великим правителем інків Пачакутеком за сторіччя до завоювання його імперії - приблизно в 1440 році. Коли іспанці вторглися - інки покинули місто.

Бінгхем повернувся до Мачу-Пікчу в 1912 році. Експедиція чотири місяці проводила очистку міста від рослинності й археологічні дослідження. Саме місто ділився на сектори: район храмів, житловий сектор, темниці і цвинтар. Більша частина споруд виконувала роль складів, резиденцій, храмів та ін. За приблизними підрахунками, в місті і навколо нього проживало більше тисячі інків. Вдалося знайти тисячі археологічних знахідок, які були доставлені в США. Наприклад, набір церемоніальних ножів інків, виготовлених із сплаву бронзи й вісмуту в XV ст.

У місті знайдені 173 скелета, з яких більшість – жіночі, при цьому жодного цінного предмета при них не виявлено. Було одне пишне поховання, яке відрізняється від інших – тут знайшли останки хворої сифілісом жінки, маленької собачки, кілька керамічних предметів і одяг з вовни.

Мачу-Пікчу - важлива туристична пам'ятка. Територія навколо міста в 1981 році була проголошена історичним заповідником, який в 1983 році був внесений до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли пишне поховання хворої на сифіліс жінки із собачкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі