четвер, 13 серпня 2020 10:46

Знайшли підтвердження збиття радянського літака українськими повстанцями
5

Довели, що радянський військово-транспортний літак, який розбився в березні 1945 року, збили воїни УПА. Підтвердження отримали з архівів.

На залишки літака натрапив 2012 року між селами Якторів і Словіта Золочівського районі Львівської області місцевий краєзнавець Назар Демський. Незабаром почав збирати деталі літака й інформацію про тодішні події у місцевих жителів. Старожили розповіли, що його збили воїни УПА з німецького кулемета MG. Літак спробував здійснити аварійну посадку, але зачепив дерева, вибухнув і згорів, усі пілоти загинули, пишуть "Фотографії старого Львова".

Житель Словіти Федір Кріль розповів, що літак був американським двомоторним. Перевозив військове майно, яке потім вивозили фірами. Однак у літописах УПА не згадується про цей випадок.

Перші знахідки, за якими можна було визначити, що літак ленд-лізівський
Фото: photo-lviv.in.ua
Гільза калібру 12.7, виробництва США
Дюралевий фрагмент  літака
Бірка з номером літака, за якою і визначили борт
Дублююча бірка, на якій усього номера не видно

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі натрапили на літак часів Другої світової з останками льотчиків

2019 року за деталями встановили, що це справді був великий двомоторний транспортний Дуглас A-20 Boston, який США передали Радянському Союзу за програмою ленд-лізу. У травні 2020-го на місці падіння вдалося знайти бирку з лівого елерона літака, на якій був серійний номер - 439755. Тоді отримали допомогу із сайту з пошуку Trizna і відповідь Центрального архіву міністерства оборони Росії.

Літак летів із Кіровограда - тепер Кропивницький, до Ельса - тепер місто Олесниця в Польщі. Тримався під хмарами на висоті 700-750 м і був "обстріляний вогнем українських націоналістів". Загинули усі 6 осіб на борту. Комісію, що намагалася потрапити на місце, також обстріляли, їй довелося чекати на підкріплення військ НКВД. Слова місцевих жителів про особливості падіння також підтвердились.

Частину уламків і деталей літака Назар Демський передав до майбутнього музею збитих літаків Другої світової в селі Хоросно Львівської області.

Біля Долини Івано-Франківської області дослідили збитий німецький літак HE-111. Його уламки 3 роки тому знайшли чорні археологи. Серед їхніх знахідок був жетон із даними екіпажу. Їхні фото побачив Андрій Кірянов. Він поцікавився місцезнаходженням уламків, утім відповіді не отримав. Спеціалісти з німецької авіації часів Другої світової змогли встановити імена пілотів та дату їхньої загибелі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли підтвердження збиття радянського літака українськими повстанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі