понеділок, 20 липня 2020 08:13

У Карпатах знайшли збитий німецький літак
4

У Карпатах виявили збитий літак
Фото: photo-lviv.in.ua
У Карпатах виявили збитий літак
У Карпатах виявили збитий літак
У Карпатах виявили збитий літак

Біля Долини Івано-Франківської обл. дослідили збитий німецький літак HE-111.

Групі дослідників вдалося повністю ідентифікувати екіпаж, дату та обставини катастрофи. На місці аварії встановили пам'ятну табличку, повідомляють "Фотографії старого Львова".

Уламки літака 3 роки тому знайшли чорні археологи. Серед їхніх знахідок був жетон із даними екіпажу. Їхні фото побачив Андрій Кірянов. Він поцікавився місцезнаходженням уламків, але відповіді не отримав. Спеціалісти з німецької авіації часів Другої світової змогли встановити імена екіпажу та дату їхньої загибелі.

"Копачі, які виявили цей літак, вперто мовчали. Очевидно що всі цінні деталі вони вже забрали. Нас же цікавило встановити пам'ятний знак та поховати по людськи пілотів. Згодом Андрій Кірянов познайомився з Ярославом Бреславським. Той опитав багатьох місцевих і такі визначив місце падіння", - повідомляють дослідники.

Літак впав 25 березня 1944 року. Того дня у Карпатах була негода та сніг. Екіпаж мав летіти з Кросно на Чернівці. Пілоти врізались в гору недалеко від вершини на висоті біля 1 тис. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Карпатах виявили німецький літак часів війни

"Місце падіння літака виявилось на схилі, під вершиною. Ми далеко не перші і не другі тут, купи рваного металу, рамних конструкцій, шматки дюралі, викопані ями та уламки на поверхні", - йдеться в повідомленні.

Дослідники встановили табличку на місці їхньої загибелі.

Пошуковці виявили бойовий літак Іл-2 часів Другої світової війни у місті Долинська Кіровоградської обл. Його збили в грудні 1943-го. Попередньо на фрагменти машини натрапили місцеві жителі, які й викликали фахівців.

Зараз ви читаєте новину «У Карпатах знайшли збитий німецький літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі