вівторок, 17 грудня 2019 08:21

Знайшли календар ацтеків

Знайшли календар ацтеків
Ацтеки перетворили камінь на астрономічний довідник. Фото: fastexit.com

Календар ацтеків знайшли 17 грудня 1790 року в Мексиці. На базальтовому диску діаметром 3,66 м вирізьблені зображеннями, які позначають роки і дні. У центральній частині - зображення бога Сонця Тонатіу. Його виготовили між 1502 і 1521 роками.

Мета та значення каменю незрозумілі. Найдавніші тлумачення каменю пов'язані з його використанням як календаря. Мексиканський антрополог Антоніо де Леон і Гама написав трактат про календар ацтеків, використовуючи цей камінь. Ацтеки мали власний календар, який так само як і сучасний, мав 365 днів в році.

Згідно йому рік ділився на 18 місяців по 20 днів, при цьому до кожного року додавалося 5 "нещасливих днів". Однак вони мали й інший, ритуальний 260-денний календар. Кожен тиждень, дні місяця, години дня і ночі були присвячені різним божествам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди закидали правителя камінням

Одна теорія - обличчя в центрі каменю являє собою Тонатіух , ацтекське божество сонця. Сучасні археологи, наприклад, у Національному музеї антропології в Мехіко, вважають, що камінь використовувалося як урочистий басейн або ритуальний вівтар для жертв гладіаторів, ніж як астрологічний чи астрономічний довідник. У центрі – голодний бог з висолопленим язиком. Він міг наїстися тільки людськими серцями. Їх виривали з живих людей.

Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 13 березня 1519 року на узбережжя Мексики. Цю дати вважають початком занепаду Ацтекської імперії.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли календар ацтеків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі