пʼятниця, 01 червня 2018 11:06

Збили літак із суперзіркою кіноматографа на борту

Збили літак із суперзіркою кіноматографа на борту
Екіпаж збитого пасажирського літака "Ібіс" напередодні катастрофи. Фото: www.leob.nl/bio.htm

Міністерство авіації Великої Британії забороняло приватні польоти під час Другої світової війни. Але їх здійснювали незаконно. 1 червня 1943 року над Біскайською затокою німці збили літак. Думали, що в ньому летів британський прем'єр Вінстон Черчилль.

Насправді збили пасажирський літак "Ібіс", що курсував рейсом 777 із Лісабона до Лондона. Загинули четверо членів екіпажу й 13 пасажирів. Серед них був актор Леслі Говард - виконавець ролі Ешлі Вілкса у фільмі "Звіяні вітром" і володар двох "Оскарів".

"Ібіс" злетів у небо о 9:30 і полетів над Атлантичним океаном. О 12:54 бортовий оператор передав диспетчерові в аеропорту повідомлення: "Мене переслідує невідомий літак... Це ворожий літак, він атакує мене!". Більше повідомлень з "Ібіса" не було.

Через три дні після катастрофи The New York Times написала: німці планували замах на Черчилля, який, за їхніми розрахунками, мав летіти в тому літаку. У командування Люфтваффе справді були дані, що приблизно в той же час він повертатиметься з Єгипту й летітиме над Біскайською затокою. Однак це була "деза" британських спецслужб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецьких офіцерів у тюрмі Гітлер розвісив на гаках для м'яса

Під час посадки німецькі шпигуни помітили чоловіка, схожого на Черчилля - із сигарою і в капелюсі. Доповіли нагору. Два "юнкерси" вилетіли з аеродрому в Бордо. Запеленгували літак і менш ніж за 10 хв. збили. Чоловік, схожий на британського прем'єр-міністра, насправді був менеджером Леслі Говарда - Альфредом Ченґоллсом. Його називали двійником Черчилля.

Катастрофа рейсу 777 викликала обурення в усьому світі. Шанувальники називали Леслі Говарда мучеником. Британський уряд засудив напад на літак як воєнний злочин.

19-річний німець Матіас Руст на легкомоторному літаку Cessna приземлився у центрі Москви 28 травня 1987 року о 18:45. Він незаконно залетів на територію СРСР з Фінляндії. За це його засудили до 4 років таборів. Він отримав ліцензію пілота за рік до польоту в Москву. 13 травня 1987 року орендував літак Cessna 172B і вирушив у подорож Північною Європою. 28 травня о 12:21 злетів з аеродрому у Хельсинкі і повідомив диспетчера, що направляється у Швецію. Вимкнув обладнання зв'язку на борту і взяв курс на СРСР. О 14:29 він був над територією Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Збили літак із суперзіркою кіноматографа на борту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі