четвер, 23 січня 2020 10:58

Застрелився генерал служби безпеки

Застрелився генерал служби безпеки
Загинув голова служби безпеки ОУН Микола Арсенич. Фото: twitter.com/History_Ukraine

Голова Служби безпеки ОУН та генерал безпеки УПА Микола Арсенич загинув в районі селища Жуків Тернопільської області 23 січня 1947-го. Застрелився, коли схованку в лісі оточили війська МДБ СРСР.

СБ ОУН(б) очолював з 1941-го. До самої організації приєднався за 12 років до того. Навчався на спеціальних курсах військової розвідки під Краковом, де тренувався й німецький Абвер, - так частково вивчив тактику німецьких спецслужб.

За його керівництва розбудували ефективну мережу територіальних органів служби безпеки. Вона протидіяла одночасно і Гестапо і НКВС. Стала незалежною від місцевих провідників ОУН. Сам брав участь у Великих надзвичайних зборах ОУН та нарадах керівного складу. Нагороджений Золотим хрестом заслуги УПА.

Боротьба на виснаження українців тривала, і 11 січня 1947-го Арсенич написав останнього відомого листа командиру УПА Роману Шухевичу, де пропонував повстанцям змінити тактику, пише для Історичної правди Вахтанг Кіпіані.

"На найближчий час перспектив немає, й навряд чи будуть протягом найближчих декількох десятків, а може, й сотень років, - повідомляє він. - Треба перемкнути низи на підпільну роботу і правильно керувати людьми".

Вважав, що настав час легалізуватися і працювати з українцями, завойовуючи в них авторитет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вояки УПА звернулися до українців за кордоном

За 12 днів криївку, в якій він перебував разом із своєю дружиною, референтом Українського Червоного Хреста Ганною Гунько, охоронцем "Климом" та рефренткою Світланою Галушкою, оточили. В НКВС наказали здатися, але охоронець атакував і був поранений, після чого підірвав себе гранатою. Тоді Микола Арсенич спалив документи, застрелив дружину і Світлану, потім застрелився сам. Як з'ясувалося пізніше, Світлана була завербована чекістами.

Діячка УПА Людмила Фоя загинула у бою з бійцями НКВС 19 липня 1950-го. Жінка була подвійним агентом. У НКВС її знали як "Апрєльстку", в УПА - як "Марка Перелісника". Брала участь у контррозвідувальній операції проти радянських спецслужб. Працювала у підпільній пресі повстанців. Чекісти дізналися від закатованих полонених повстанців, що Фоя веде подвійну гру. Її оголосили у розшук. Шукали майже 4 роки. Жінка підірвала себе гранатою.

Зараз ви читаєте новину «Застрелився генерал служби безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі