пʼятниця, 19 липня 2019 11:52

Підірвала себе гранатою - загинула українка, яка співпрацювала з ворогом

Підірвала себе гранатою - загинула українка, яка співпрацювала з ворогом
Подвійний агент Людмила Фоя загинула 19 липня 1950-го Фото: wikipedia

Діячка УПА Людмила Фоя загинула у бою з бійцями НКВС 19 липня 1950-го. Жінка була подвійним агентом. У НКВС її знали як "Апрєльску", в УПА як "Марка Перелісника". Брала участь у контррозвідувальній операції проти радянських спецслужб. Працювала у підпільній пресі повстанців.

Дівчина навчалася у Київському медичному університеті й 1942-го стала членом ОУН. Брала участь у пропагандистській роботі проти нацистів. Коли у листопаді 1943-го Червона Армія зайняла Київ, переформатувала роботу на нових ворогів. Друкувалася під псевдонімом "Перелісник".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли батька Бандери

1944-го її діяльність викрили агенти НКВС, проте після допитів вирішили, що дівчина може допомогти у розгромі УПА. Завдання агента "Апрєльської" полягало у налагодження зв'язків між нібито "київським", створеним чекістами, та волинським підпіллям. Дівчину відправили на Волинь разом із агентшою Ніною Калуженко, де вона одразу зізналася, що завербована радянськими спецслужбами, напарницю стратили. Тоді в УПА планують використати її проти НКВС. Повертається до Києва. Відсутність напарниці пояснює її переходом на бік ОУН. Знову повертається до Луцька з новими завданнями.

1946-го у НКВС від закатованих полонених повстанців дізналися, що Фоя веде подвійну гру. Її оголосили у розшук. Шукали майже 4 роки. 19 липня 1950-го 446-й стрілецький полк МДБ СРСР натрапив на криївки повстанців. Зав'язався бій, під час якого жінку сильно поранили. Вона підірвала себе гранатою.

Учасника руху опору та бійця УПА Василя Макуха арештували 11 липня 1946-го. Призначили 10 років трудових таборів.

1944-го його призвали до Радянської армії. 17-річний хлопець втік і приєднався до лав повстанців. При виконанні наказу командира Заверюхи потрапив у засідку НКВС. Його серйозно поранили у ногу та взяли у полон. Допомогу чоловіку надали у Сокальській лікарні, проте став військовополоненим. На допитах його не раз били по пораненій нозі, вимагаючи виказати криївки повстанців. Чоловік не видає.

Зараз ви читаєте новину «Підірвала себе гранатою - загинула українка, яка співпрацювала з ворогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі