четвер, 01 серпня 2013 19:22

З чорноморського дна підняли чотири амфори 5 століття

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 
У Криму з затонулого античного корабля підняли амфори. Пролежавши на дні Чорного моря біля трьох тисяч років, посудини чудово збереглися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Парижа шукають рештки давнього міста

Залишки давньогрецької трієри (найдавнішого зі знайдених у Криму затонулих кораблів) вчені знайшли ще минулого року під час глибоководної експедиції "Берег богів" на Кінбурнській косі. Однак ґрунтовно вивчити судно вдалося лише зараз, коли з нього підняли керамічні вироби - чотири амфори, дві з яких були абсолютно цілими.

Судно розбилося, а вантаж пішов на піщане дно. Саме завдяки цьому кераміка вціліла і не була зруйнована водою.

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 
"За амфорам вдалося визначити, що знахідка відноситься до 5 століття до нашої ери. Ймовірно, дві з половиною тисячі років тому військовий корабель під час сильного шторму викинуло на мілину", - розповів директор Кримської республіканської установи "Чорноморський центр підводних досліджень", - Сергій Воронов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи зробили відкриття на території Придністров'я

Під час експедиції вчені також визначили межі розташування залишків корабля й нанесли ці дані на морську карту. Це необхідно, щоб у майбутньому взяти пам'ятку під охорону як культурну спадщину. Підняті амфори виставлять як експонати в новому музеї підводної археології в Феодосії.

Зараз ви читаєте новину «З чорноморського дна підняли чотири амфори 5 століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі