пʼятниця, 06 жовтня 2023 17:09

Відновили незвичайний комп'ютер з Чорнобильської зони

Відновили незвичайний комп'ютер з Чорнобильської зони
Блогери відновили радянський комп'ютер. Фото: Chornobyl

Блогери відновили рідкісний радянський комп'ютер, який був у Чорнобильській зоні відчуження.

Цей комп'ютер випустили у 1980-х роках. Він має особливе походження. Його ядро належить мейнфрейму MINSK. Створили всього 80 тис. мейнфреймів EC-1841, повідомляє YouTube-каналу Chornobyl.

Відновленням комп'ютера займалися словацькі блогери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобильській зоні помітили шляхетних тварин: вражаючі фото

Спочатку мейнфрейм був обладнаний двома модулями. Кожен з яких мав окрему підсистему живлення і внутрішні карти для підключення до різних обчислювальних рішень. Але цей комп'ютер отримав військову версію процесора ES-1841 - ES-1845. Його у ті роки використовував КГБ. Такі процесори могли запускати клоновану радянську версію операційної системи DOS під назвою alphaDOS з високим рівнем сумісності.

Для відновлення комп'ютера потрібно було не лише знайти необхідні дискети, але і реконструювати кабелі та порти комунікаційних систем. Тепер він має сім вільних слотів, які вже зайняті п'ятьма процесорними платами, включно з одним із клонів процесора Intel 8086, графічним процесором, платою для COM-портів, яка містить чотиритригерний контролер миші, і двома платами оперативної пам'яті.

У Чорнобильській зоні відчуження помітили табун коней Пржевальського.

Про це повідомили на сторінці Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що мешкає в Азії та відноситься до вимираючих видів. У світі їх близько 2 тис. особин. Популяція походить від декількох тварин, відловлених на початку XX ст. у Джунгарії.

Зараз ви читаєте новину «Відновили незвичайний комп'ютер з Чорнобильської зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі