середа, 13 січня 2021 15:27

Вершники і дракони - відкрили давні гробниці вельмож
5

В Китаї знайшли 2 гробниці чиновників часів правління династії Тан.
Фото: thehistoryblog.com
В Китаї знайшли 2 гробниці чиновників часів правління династії Тан.
В Китаї знайшли 2 гробниці чиновників часів правління династії Тан.
В Китаї знайшли 2 гробниці чиновників часів правління династії Тан.
В Китаї знайшли 2 гробниці чиновників часів правління династії Тан.

У китайській провінції Шеньсі археологи знайшли 2 розкішні гробниці часів правління династії Тан - 618-907 роки. На стінах частково збереглися унікальні фрески.

Одну із гробниць збудували із цегли, оточили ровом та присипали землею. Усередині було тіло великого чиновника та 102 погребальні фігурки. Більшість із них зображали вершників, повідомляє The History Blog.

Прочитавши епітафію, дослідники дізналися, що небіжчика звали Кан Шаньда. Він наглядав за стайнями при імператорі Лі Чжі - 649-683 роки. Його батько займав ту ж посаду, а родина володіла надзвичайними багатствами - мала стадо худоби, табуни коней та приховані скарби. Помер чоловік 671 року.

Найцікавішими знахідками всередині гробниці назвали пошкоджені фрески. Давні митці зобразили караван під проводом синього дракона та білого тигра. На малюнках присутні також підкорені Тан кочівники, які ведуть коней та верблюдів. За ними йшли коні та озброєні луками й стрілами чоловіки. Поруч із ними бігли мисливські собаки. За словами фахівців, коней та собак вкрай рідко зображали на фресках за часів династії Тан, але так вшанували померлого та його професію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли секрет рідини з китайської гробниці

Усередині другої гробниці було поховання 2 представників імператорської родини. Епітафія розповіла, що могили належали Ян Чжіші та його дружині з родини Пангда. Вони мали кровну спорідненість з династіями Східна Ву, Чжоу і Тан.

На фресках другої усипальниці зображені танцюристи, які стоять між 2 групами музикантів, а також стіл, повний різноманітних страв. Усе виконано в типовому стилі золотого віку династії Тан.

Фрески у знайдених гробницях допоможуть дослідникам вивчити суспільні звичаї того часу.

Археологи переконані, що знайшли гробницю китайського імператора з династії Східна Хань Лю Чжі - 146-168 роки.

Під час нещодавніх розкопок таємничого мавзолею в місті Лоян вдалося знайти печатку, на якій вказано ім'я імператора Лю Хуна - наступника Лю Чжі. Історичні записи свідчать, що саме він побудував мавзолей для Лю Чжі після загадкової смерті останнього.

Зараз ви читаєте новину «Вершники і дракони - відкрили давні гробниці вельмож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі