понеділок, 11 січня 2021 17:36

Знайшли мавзолей імператора, якого вбили слуги

Знайшли мавзолей імператора, якого вбили слуги
В місті Лоян знайшли гробницю китайського імператора Лю Чжі Фото: people.com.cn

Археологи переконані, що знайшли гробницю китайського імператора з династії Східна Хань Лю Чжі - 146-168 роки.

Під час нещодавніх розкопок таємничого мавзолею в місті Лоян вдалося знайти печатку, на якій вказано ім'я імператора Лю Хуна - наступника Лю Чжі. Історичні записи свідчать, що саме він побудував мавзолей для Лю Чжі після загадкової смерті останнього, повідомляє Live Science.

"Разом із попередніми документами про місце розташування гробниці імператора, це відкриття дає нам майже цілковиту впевненість у тому, що це гробниця імператора Лю Чжі", - зазначив археолог Ван Сяньци.

За правління Лю Чжі в імперії відбувався великий голод та численні повстання. Імператор вирішував проблеми, проводячи криваві чистки серед палацових чиновників. 159 року за його наказом стратили великого чиновника Лян Цзи, який і допоміг Лю Чжі прийти до влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили залишки загубленого міста китайського імператора

Окрім схильності до насилля, імператор славився жагою до жінок. Державна скарбниця утримувала гарем з 5 тис. наложниць та безлічі їхніх слуг і супроводу. Сама скарбниця наповнювалася за рахунок безмежних податків з населення, що жило в злиднях.

Імператор Лю Чжі помер 36-річним у січні 168 року. Історичні записи стверджували, що його вбили придворні. Мавзолей, де його поховали, назвали "курганом розуміння".

Розкопаний археологами комплекс побудований з каміння. Містить ряд коридорів, двориків та навіть дренажну систему.

У липні 2020 року в провінції Шеньсі на північному заході Китаю археологи виявили добре збережене поховання стародавнього китайського чиновника. Він займав важливу посаду при дворі династії Сунь у 581-618 роках.

Усього поховання площею 20 тис. кв. м складалося з 7 гробниць родичів чиновника. Вони по периметру були оточені великим квадратним ровом.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мавзолей імператора, якого вбили слуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі