четвер, 04 липня 2019 08:20

Вчених та професорів арештували вночі

Вчених та професорів арештували вночі
Пам'ятник львівським ученим відкрили 3 липня 2011 року. Фото: http://www.lp.edu.ua

Під час операції AB-Aktion нацисти у Львові 4 липня 1941 року розстріляли 45 вчених та професорів. Заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями. Чоловіків підводили до неї та розстрілювали.

У червні 1941 року вермахт зайняв Львів. Вже 1–2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, хто був визнаний ворогами гітлеризму. В ніч з 3 на 4 липня 1941 року окремими відділами групи спеціального призначення "Галичина" при Поліції Безпеки під командуванням бригаденфюрера СС др. Карла Ебергарда Шьонгарта розпочав арешти. Арештували 21 професора вищих навчальних закладів Львова, забирали усіх чоловіків віком від 18 років, гостей, а також їхніх слуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Парижа увійшли німецькі війська

Арешти проводили групи по 5-6 чоловік на чолі з офіцерами за попередньо підготовленими списками. Головними жертвами виступили професори вищих шкіл Львова, Медичного інституту та Львівської Політехніки.

Після коротких допитів в корпусі Львівської Політехніки о 4 годині ранку заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до викопаної ями. Групами по четверо чоловік підводили до неї та розстрілювати. Єдиним з-поміж арештованих професорів, кому вдалося уникнути розстрілу був професор Гроєр. У 1943 року пройшла акція ліквідації слідів нацистських злочинів на окупованих територіях. Могилу з останками розстріляних розрили та спалили останки в таборі у Лисиницькому лісі.

Пам'ятник львівським ученим відкрили 3 липня 2011 року. Пам'ятник - це своєрідна арка, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей.

14 червня 1940 року Париж захопили нацисти. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Вчених та професорів арештували вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі