субота, 22 травня 2021 09:05

В Україні порушили кримінальну справу за фактом геноциду

В Україні порушили кримінальну справу за фактом геноциду
СБУ довела кримінальну справу за фактом організації голодомору-геноциду 1932-1933 років до кінця Фото: holodomormuseum.org.ua

22 травня 2009 року Служба Безпеки України порушила кримінальну справу за фактом геноциду в Україні 1932-1933 років. Вона дійшла до суду та мала справедливе і важливе для України завершення.

Питання порушувалося ще раніше. Але звернення та заяви до СБУ з проханням розслідувати обставини загибелі мільйонів українців під час Голодомору надіслали 2009 року виконуючий обов'язки голови УІНП Ігор Юхновський, народні депутати та громадяни України. У відомстві створили слідчу групу, до якої увійшло 174 співробітники.

"Почалося досудове розслідування. Ми спиралися на розсекречені архівні матеріали та дослідження вчених-істориків. Частина цих матеріалів зібрана в російських архівах. Працювали зі звітом Комісії Конгресу США 1988 року та висновками спецкомісії вчених Інституту історії партії при ЦК КПУ, створеної на противагу американцям. Навіть у протоколі засідання компартійної комісії визнали антигуманним замовчування голоду, засуджували рішення ЦК КП (б) У про хлібозаготівельну політику в 1932–1933 роках.

Також надіслали клопотання про правову допомогу до Росії, Білорусі, Молдови, Польщі, Австрії, Німеччини, Італії, США, Канади, Казахстану. Погодилися майже всі. Відмову отримали з Росії наприкінці розслідування. Без пояснення причин", - розповідав Gazeta.ua полковник СБУ Валерій Удовиченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вишиванки вимінювали на склянку крупи чи борошна" - на Хрещатику демонструється старовинний одяг

Розслідування проводили у більшості областей, звіти із кожної отримували щотижня. Зібрали свідчення 1890 очевидців трагедії. Дізнавалися не лише про Голодомор, а й усі обставини, які йому передували. Знайшли та опрацювали 1022 справи.

Висновки представили у суді. 13 січня 2010 року Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького режиму винними у Голодоморі 1932-1933 років. Серед організаторів назвали: генерального секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна, голови Ради народних комісарів СРСР В'ячеслава Молотова, секретарів ЦК ВКП(б) Лазаря Кагановича та Павла Постишева, генсека ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, голову Ради народних комісарів УСРР Власа Чубаря та другого секретаря ЦК КП(б)У Менделя Хатаєвича.

Справу одразу закрили, бо всі обвинувачені уже були мертві. Але вона мала важливе значення. Україна є стороною Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього. Завдяки роботі СБУ й рішенню суду Україна виконала свої міжнародні зобов'язання. Країна, на території якої відбувся злочин, уперше дала правову оцінку та відновила справедливість.

Нині в Україні триває слідство щодо головних виконавців злочину.

17 травня 1938 року чекісти заарештували директора школи села Дударків на Київщині 35-річного Василя Івчука. Дали найвищу міру покарання.

У роки Голодомору директор Дударківської школи врятував від голодної смерті понад 200 дітей та декількох дорослих.

Він орендував у місцевого колгоспу декілька десятин землі, дві корови та коней та організував господарство для трудової практики учнів. Діти й вчителі вирощували зерно та овочі, заготовлювали сіно. Завдяки цьому Івчук зумів організувати в школі безкоштовні сніданки. Відмінникам давав два шматки хліба та дозволяв винести їх з собою з їдальні. Він домовився, щоб учні після уроків працювали на полі Дарницького м'ясокомбінату. Керівництво установи давало дітям пів половника супу. Попри сотні смертей у селі, завдяки цим заходам не загинув жоден школяр.

Зараз ви читаєте новину «В Україні порушили кримінальну справу за фактом геноциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі