середа, 07 травня 2014 17:01

В російських школах дітям пояснюють "історичну заслугу" Путіна

В російських школах дітям пояснюють "історичну заслугу" Путіна

Міністерство освіти і науки Росії опублікувало методичні рекомендації до шкільних уроків "Крим і Севастополь : їх історичне значення для Росії". Також опубліковані зразкові плани і довідкові матеріали до них. Якому учителеві - історії, географії або літератури - доручити проведення уроків про Крим, залишено на розсуд шкіл.

Мета таких занять - "підкреслити обгрунтованість возз'єднання з точки зору світового права, моральних і етичних норм" і продемонструвати "миротворчий і гуманістичний характер дій Росії", - стверджує міністерство.

Учням початкової школи розкажуть про природу Криму, а також запропонують намалювати картинку або прийняти участь в конкурсі читців. З 5-го класу школярам викладатимуть історію регіону починаючи з VI століття. Увагу дітей пропонується зосередити на тому, що Крим є "духовною скарбницею", оскільки саме звідти почалося поширення православ'я по Русі.

Передача півострова Україні в 1954 році в методичних рекомендаціях трактується як "каприз" Микити Хрущова, що суперечить Конституції РРФСР. У 1990-х роках, говориться в посібнику, Борис Єльцин відмовився від підтримки Криму "із-за тиску західних країн". Анексія ж регіону пояснюється тим, що владу на Україні "захопили підтримувані країнами НАТО праворадикальні і русофобські елементи".

Особливо відзначається, що на усіх уроках учитель зобов'язаний процитувати звернення Володимира Путіна до Федеральних зборів 18 березня 2014 року, присвячене анексії півострова.

Ряд фахівців розкритикували ініціативу Міністерства освіти і науки. "Аргументи, які приводять чиновники, украй недостатні з наукової точки зору, - заявив доцент Волгоградського університету, один із засновників Вільного історичного суспільства Іван Курила. - Наприклад, передача Криму Україні пояснювалася не простою забаганкою, а проблемами меліораційної системи регіону". Історик додав, що "чиновники навіть не подумали, як почуватимуть себе діти, батьки яких не згодні з офіційною точкою зору".

Схожим чином висловився учитель історії московської гімназії № 1543 Леонід Кацва, автор шкільних підручників. "Держава, як за радянських часів, відверто проводить свою ідеологію в школу", - помітив він. В той же час, додав педагог, "багато що залежить і від викладача", оскільки "хтось буде із задоволенням вести подібні уроки, а хтось просто відмовиться".

З кінця березня в російських школах вже проходять спеціальні уроки, присвячені анексії Криму. Дітям пояснюють "помилку" Хрущова і "історичну заслугу" Путіна.

Зараз ви читаєте новину «В російських школах дітям пояснюють "історичну заслугу" Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі