четвер, 23 травня 2019 08:21

У Києві створили дерев'яний літак

У Києві створили дерев'яний літак
Перший український літак "Кудашов-1" виконав політ 23 травня 1910-го Фото: Вікіпедія

Свій перший політ виконав літак "Кудашов-1" у Києві 23 травня 1910 року. Його побудував професор Київського політехнічного інституту Олександр Кудашов.

Це був біплан з дерева завдовжки 10 м. Мав розмах крил 9 м і вагу 420 кг. Він пролетів кілька десятків метрів та здійснив посадку. Політ відбувся всього через 2 місяці після першого польоту російського льотчика Михайла Єфімова на французькому літаку "Фарман-IV".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший у світі літак схвалив імператор

Досягнення Кудашова не визнали. Мотивували тим, що політ виконаний без попереднього повідомлення і на льотному полі не перебувала належна кількість спостерігачів із Санкт-Петербурга.

Тільки в ХХІ столітті розробку Кудашова визнали історики авіації.

Відбувся політ першого у світі 4-моторного літака "Російський витязь'' 13 травня 1913-го. Його спроектував киянин Ігор Сікорський.

Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків. Чотирьохмоторний літак називався "Гранд", але перейменований в "Великий Російсько-Балтійський", а в кінці червня — в "Руський Витязь". Конструктор Сікорський створив його як дослідний літак для стратегічної розвідки зимою 1912—1913 років. Прямим його продовжувачем є літак "Ілля Муромець", перший екземпляр якого був побудований в жовтні 1913 року.

Зараз ви читаєте новину «У Києві створили дерев'яний літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі