Через рік у Фінляндії можна буде скуштувати пиво, рецепт якого в буквальному сенсі здобутий з морського дна: завдяки дослідженням фахівців фінського Національного технічного центру VTT, вдалося відновити рецептуру, якою користувалися пивовари в Європі на початку 19 століття.
Джерелом інформації про старовинний рецепт послужили п'ять пляшок пива, знайдені в серпні 2010 року на затонулому кораблі в Аландському архіпелазі (там же були знайдені і півтори сотні пляшок шампанського, які тепер щорічно продаються з аукціону в Марієхамні, столиці Аландські автономії).
Близько року тому дослідники VTT повідомили, що хімічний та біологічний аналіз напою дозволив виявити в ньому аромати троянди, гвоздики та мигдалю і встановити, що пиво було зварене з несмажених зернового сусла на основі ячменю чи пшениці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка в давній ізраїльській виноробні не давала рідині проникати в ґрунт
Дослідження також розширило уявлення фінських біологів про живучість бактерії: у пиві, яке пролежало близько 170 років на глибині майже 50 метрів, було знайдено чотири види живих бактерій.
Спробувати старовинне пиво з пляшок, піднятих з корабля, не можна. Однак Аландський уряд підписав договір з місцевою пивоварнею Stallhagen і, можливо, перші зразки пінного напою за історичним рецептом надійдуть у продаж у червні 2014 року.
При цьому досі не з'ясовано, до якого порту був приписаний затонулий корабель і кому належав, а значить, поки незрозуміло, пивоварні традиції якої країни будуть відновлені.
За умовами договору між Аландським урядом і пивоварною компанією частина виручки від продажів нового старого пива буде направлена ??на благодійність, зокрема на підтримку досліджень з підводної археології та заходів щодо поліпшення стану морської води.
Коментарі