середа, 09 січня 2013 13:47

Завдяки алкоголю були побудовані визначні пам'ятки давнини - археологи

Танці й веселощі на Новий рік, незмінно супроводжувані алкоголем, можна вважати давньою традицією. Нові археологічні знахідки вказують, що алкоголь служив "соціальним клеєм" ще на зорі цивілізації.

У грудневому номері американського журналу "Античність" археологи описують свідчення існування пивоварні майже 11 000-річної давності. Спеціальний жолоб, який традиційно використовували при виробництві пива, виявили на території Гебеклі-Тепе - найдавнішого храмового комплексу на південному сході Туреччини. Передбачається, що культ Гебеклі-Тепе відіграє ключову роль у виникненні землеробства, однак нова знахідка допомогла археологам подивитися на процес обробки зерна в дещо іншому світлі.

Вчені досі не можуть прийти до єдиної думки стосовно того, який продукт став першопричиною для обробітку зерна.

"Дискусія триває з 1950-х: зерно почали вирощувати для виробництва хліба чи все-таки пива?" - говорить Лінді Крю, археолог з Університету Манчестера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Батумі виявили посудини для зберігання вина віком більше 2 тисяч років

Деякі дослідники припускають, що саме з моменту винаходу пива людина стала обробляти зерно постійно. Оскільки сам процес виробництва був досить копітким (збір крихітних, в основному, неїстівних частин, відділення зерна від полови і т.п.), хмільний напій вживали лише у свята з важливою культурною метою.

Викликана алкоголем дружелюбність в період існування суспільства мисливців і збирачів сприяла зростанню цивілізації та зміцненню внутрішньоплеменних зв'язків. Алкоголь міг також мотивувати людей до спільної роботи, завдяки чому вдавалося здійснити великомасштабні будівництва, такі як зведення стародавніх пам'яток.

У Гебеклі-Тепе була також виявлена ??примітивна кухня й глибокі жолоби у вапняку, які могли вміщувати до 160 літрів рідини. На дні цих первісних сховищ вдалося знайти сліди оксалатів, які утворюються в процесі ферментації зерна в спирт.

Частина археологів, що займаються розкопками, впевнені, що споруда місцевого храму була зведена багато в чому завдяки алкогольному напою. Створення такої грандіозної споруди, за мірками існуючого на той момент суспільства, вимагало зусиль великої кількості людей і певної соціальної організації.

"Виробництво і споживання алкогольних напоїв було важливою традицією, оскільки культура пиття сприяла згуртованості соціальних груп", - стверджує співробітниця німецького археологічного інституту Олівер Дітріх.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки алкоголю були побудовані визначні пам'ятки давнини - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі