вівторок, 19 березня 2013 10:52

У Фінляндії варитимуть пиво за рецептом із затонулого корабля

Автор: Фото: archae.ru
 

Через рік у Фінляндії можна буде скуштувати пиво, рецепт якого в буквальному сенсі здобутий з морського дна: завдяки дослідженням фахівців фінського Національного технічного центру VTT, вдалося відновити рецептуру, якою користувалися пивовари в Європі на початку 19 століття.

Джерелом інформації про старовинний рецепт послужили п'ять пляшок пива, знайдені в серпні 2010 року на затонулому кораблі в Аландському архіпелазі (там же були знайдені і півтори сотні пляшок шампанського, які тепер щорічно продаються з аукціону в Марієхамні, столиці Аландські автономії).

Близько року тому дослідники VTT повідомили, що хімічний та біологічний аналіз напою дозволив виявити в ньому аромати троянди, гвоздики та мигдалю і встановити, що пиво було зварене з несмажених зернового сусла на основі ячменю чи пшениці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка в давній ізраїльській виноробні не давала рідині проникати в ґрунт

Дослідження також розширило уявлення фінських біологів про живучість бактерії: у пиві, яке пролежало близько 170 років на глибині майже 50 метрів, було знайдено чотири види живих бактерій.

Спробувати старовинне пиво з пляшок, піднятих з корабля, не можна. Однак Аландський уряд підписав договір з місцевою пивоварнею Stallhagen і, можливо, перші зразки пінного напою за історичним рецептом надійдуть у продаж у червні 2014 року.

При цьому досі не з'ясовано, до якого порту був приписаний затонулий корабель і кому належав, а значить, поки незрозуміло, пивоварні традиції якої країни будуть відновлені.

За умовами договору між Аландським урядом і пивоварною компанією частина виручки від продажів нового старого пива буде направлена ??на благодійність, зокрема на підтримку досліджень з підводної археології та заходів щодо поліпшення стану морської води.

Зараз ви читаєте новину «У Фінляндії варитимуть пиво за рецептом із затонулого корабля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі