субота, 27 листопада 2021 12:43

У Європі засудили Гітлера. Ми не наважуємося зробити це з Радянським Союзом – Наталка Доляк

У Європі засудили Гітлера. Ми не наважуємося зробити це з Радянським Союзом – Наталка Доляк
Наталка Доляк: "Багато перечитала вирізок з газет 1930 років. У них відображено зовсім не те життя. Писали про передовиків, збільшення темпів колективізації і здачі зерна. Тобто глибока прірва між реальністю. Це допомогло зрозуміти у яких психічних станах знаходилися тоді люди". Фото: надане Наталкою Доляк

Українці не роблять висновків з минулого. Тому повторюють помилки. Багато не усвідомлює злочинів Радянського Союзу і це шкодить Україні, вважає письменниця Наталка Доляк.

"У Європі засудили Гітлера. Ми не наважуємося зробити це з Радянським Союзом із його демонами. Тому повторюємо помилки, але не помічаємо цього за ґаджетами та зайнятістю. Їдучи у громадському транспорті мовчки слухаємо, як хвалять Радянський Союз. Немає за що його хвалити. У ньому був Голодомор. Забуваємо про це, тому так і живемо", - пояснює Наталка Доляк.

2021-го видали новий тираж її роману "Чорна дошка". Основні події твору відбуваються під час Голодомору.

"У 1920-х селяни так само були заклопотані хліборобством і не думали, що будуть вмирати з голоду. Та події розвиваються дуже швидко. Не встигаємо зорієнтуватися, як вже лежимо у могилі. Тому "Чорна дошка" – великою мірою про сучасність", - ділиться авторка.

Писала в першу чергу для себе. Не розраховувала, що книга стане популярною і її перевидаватимуть.

Мені стало дуже погано. Закрадалися навіть думки, чи зможу пропустити це все через себе і втілити у тексті. З часом біль ослаб і я змогла створити сюжет

"Був період коли загорілася темою Голодомору і навіть з'явилося відчуття обов'язку. На місяць занурилася у атмосферу 1932-1933 років. І мені стало дуже погано. Закрадалися навіть думки, чи зможу пропустити це все через себе і втілити у тексті. З часом біль ослаб і я змогла створити сюжет. Наповнити його переживаннями від прочитаного і почутого. Буває до Дня пам'яті жертв Голодомору мене запрошують у школи. Представляють, кажуть, що я написала "Чорну дошку" і цю книгу потрібно прочитати. То я заперечую. Кажу дітям, що не обов'язково. До неї потрібно дорости емоційно", - каже Наталка Доляк.

У книзі немає ліричних епізодів та любовної лінії.

"Я завжди ставлю себе на місце героїв роману. Подумала, що навряд чи мене б турбували любовні стосунки, якби я пухла з голоду і навколо помирало стільки людей. На "чорні дошки" партійні органи вивішували списки сіл та районів, які найбільше протидіяли колгоспам або не могли виконати завищені плани по здачі зерна. Таких блокували, відрізали від життя і вони вимирали. Тому "чорна дошка" стала пам'ятним обеліском загиблим і тим подіям", - міркує письменниця.

Перед написанням "Чорної дошки" перечитала багато справ 1932-1933 років у державному архіві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Села повимирали. До них заселяли приїжджих з Росії - очевидець Голодомору

"Не перебирала, гортала все підряд. Документи допомагали відчути атмосферу. Натрапляла на повідомлення 1933-го про крадіжки коней, зникнення дітей, яких шукали всім селом. Багато перечитала вирізок з газет. У них відображено зовсім не те життя. Писали про передовиків, збільшення темпів колективізації і здачі зерна. Тобто глибока прірва між реальністю. Це допомогло зрозуміти у яких психічних станах знаходилися тоді люди", - згадує Наталка Доляк.

Найбільш емоційні епізоди отримала із записів свідчень старожилів. Як от історію про жінку, яку хотіли покарати і посадили у хлів до бика.

Ми не далеко пішли від 1933 року. Якщо завтра країна перестане існувати, то одними із винних будуть журналісти

Головний герой твору - журналіст. Авторка "Чорної дошки" теж працювала у цій сфері. Вважає, що і тоді, і тепер на журналістах лежить левова доля відповідальності за все що твориться в країні.

"Доля головного героя – це добре показує. У Голодоморі є і його провина. Був просто писакою, який робив те, що хотіла комуністична партія. Він в те вірив, бо був далеким від реальності. Та побачивши справжнє життя, зрозумів наскільки помилявся і брехав. Хоч і пізно та він зрозумів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проклинають усіх!" - англієць під час Голодомору побував на будівництві мосту на Донбасі

Сьогодні на журналістах лежить така ж відповідальність. Ми не далеко пішли від 1933 року. Теж маємо класно зроблені, але брехливі статті, перекручені. Слід зупинитися. Якщо не можеш відстояти власну позицію або вона відсутня, то краще піти працювати в іншу сферу. Якщо завтра країна перестане існувати, то одними із винних будуть журналісти. Я також виконувала завдання за які мені соромно, тому пішла з професії", - додає Наталка Доляк.

Інтерв'ю з Наталкою Доляк читайте в журналі "Країна" за 25 листопада 2021 року.

Підписатися можна ТУТ.

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 27 листопада. У цей день проводять поминальні богослужіння, відвідують пам'ятні місця.

О 16:00 долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції "Запали свічку".

Голодомор-геноцид організувала радянська влада у 1932‑1933 роках, щоб зламати український спротив режиму. Державні органи вилучили продовольство й закрили кордони. Мільйони людей вмерло від голоду. Керівництво Радянського Союзу приховувало масову смертність в Україні та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували інші країни й діаспора.

Зараз ви читаєте новину «У Європі засудили Гітлера. Ми не наважуємося зробити це з Радянським Союзом – Наталка Доляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі