пʼятниця, 12 лютого 2021 08:21

Український авіатор встановив 2 світові рекорди

Український авіатор встановив 2 світові рекорди
Першими пасажирами "Іллі Муромця" стали 10 військових льотчиків. Автор: fandavion.free.fr

Сконструйований українцем Ігорем Сікорським літак "Ілля Муромець" 12 лютого 1914-го вперше здійснив політ. Мав 10 пасажирів на борту.

Майбутній авіатор Ігор Сікорський навчався в Київському політехнічному інституті. Проектував гелікоптери, які на той час вважали неможливими. На власноруч сконструйованих літаках встановлював рекорди з дальності та швидкості польоту.

Працював на Російсько-Балтійському вагонному заводі у Ризі. Там побудував багатомоторний літак "Ілля Муромець". Прототипом стала попередня його модель "Руський витязь". Проте новий літак мав утричі більші крила, зручний пасажирський салон з електричним освітленням, кімнати для сну, ванну і туалет. Його обладнали 4 двигунами. Авіаконструктор вперше застосував суцільний фюзеляж на літаку. "Муромець" міг розвивати швидкість до 137 км/год із 10 людьми на борту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахід українця врятував 2-х моряків

Вирішив випробувати літак для перевезення пасажирів. Першими пасажирами стали 10 військових льотчиків і службовців Російсько-балтійського заводу. Літак здійснив політ за маршрутом Санкт-Петербург - Київ. Того дня пілотував літаком Ігор Сікорський. Встановив 2 світових рекорди - за кількістю пасажирів і на вантажопідйомність, яка досягла 1,3 тис. кг.

На борту "Іллі Муромця" 1913-го року випуску був ресторан, ванна кімната, туалет та окремі спальні. Багато учасників польоту піднімалися на верхній місток і ходили по крилах.

Під час Першої світової війни літак використовували як розвідник і бомбардувальник. На свій борт він міг підіймати до 800 кг бомб.

Першу в світі вертолітну рятувальну операцію провели в США 29 листопада 1945-го. Здійснювали її на гелікоптері R-5, конструкції киянина Ігоря Сікорського.

Зараз ви читаєте новину «Український авіатор встановив 2 світові рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі