четвер, 28 липня 2016 15:30

Українські архіви зберігають понад 2 млн документів тоталітарного минулого

Українські архіви зберігають понад 2 млн документів тоталітарного минулого

В архівах України зберігається понад 2 млн справ репресивних органів за 1917-1991 роки.

Стали відомі перші результати ревізії у центральних архівах, державних архівах областей та архівних відділах райдержадміністрацій. Загальна кількість фондів, де містяться винятково архівні справи репресивних органів за 1917-1991 роки, – 3 403. У цих фондах зберігається 2 030 024 таких справ. Повідомляють на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Найбільша кількість фондів розміщена в Державному архіві Сумської області – 573, а найбільша кількість справ – у Державному архіві Хмельницької області – 231 453.

"Результати ревізії показують масштаби порушення прав і свобод людей комуністичною тоталітарною системою в Україні. На тих територіях, де радянська влада панувала понад 70 років, маємо сотні тисяч знищених життів і зруйнованих родин. І все це зафіксовано в документах", – говорить начальник Управління інституційного забезпечення політики національної пам'яті УІНП Ігор Кулик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 102 роки тому Австро-Угорщина оголосила війну Сербії

Ревізію проводили працівники центральних та державних архівів України.

Як повідомляли раніше, на 91 році життя відійшла у вічність Ярослава Гасюк (Крижанівська), учасниця ОУН (псевдо "Ярка").

Зараз ви читаєте новину «Українські архіви зберігають понад 2 млн документів тоталітарного минулого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua