середа, 16 вересня 2020 14:44

Учені змінили думку про авторів давніх наскельних малюнків

Учені змінили думку про авторів давніх наскельних малюнків
Учені встановили стать та вік авторів доісторичних наскельних малюнків за допомогою відбитків пальців Фото: theartnewspaper.com

Вчені з Іспанії з'ясували, хто був автором стародавніх наскельних малюнків у печері Лос-Мачос на півдні країни. Петрогліфи у вигляді кіл, лінії, людиноподібних фігурок, малювали 6,5-4 тис. років тому.

Авторство встановили за допомогою дактилоскопічного аналізу 2-х відбитків пальців, що збереглися на малюнках і біля них. Петрогліфи намалювали чоловік, віком не менш як 36 років, і дівчинка, віком 10-16 років. Учені підкреслюють, що ці данні надзвичайно цінні, адже раніше вважалося, що наскельним живописом займалися лише чоловіки, повідомляє The Art Newspaper.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cотні печерних малюнків зникло через дихання туристів

"Справжня цінність таких малюнків полягає в тому, що вони представляють спосіб мислення людей, які їх створили", - зазначили дослідники. Наголосили, що подібний метод можна використовувати в доісторичних печерах усього світу.

У квітні 2020 року британські археологи знайшли відбитки людських рук у печері Лене Хара на острові Тимор біля Індонезії. Вважають, що їм майже 65 тис. років. Найдавніші печерні малюнки, які знаходили в країні, мають вік до 11,6 тис. років. Але нова знахідка належить до епохи плейстоцену - льодовикового періоду.

Зараз ви читаєте новину «Учені змінили думку про авторів давніх наскельних малюнків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі