субота, 12 вересня 2020 08:20

Cотні печерних малюнків зникло через дихання туристів

Cотні печерних малюнків зникло через дихання туристів
Французькі вчені перемалювали найбільш знищені чи смерті малюнки печери Ласко. Понад сотні малюнків зникло через вплив повітря та вологи за 10 років після відкриття печери. Фото Getty

Поблизу французького селища Монтіньяк місцеві підлітки 12 вересня 1940-го знайшли печеру-грот з настінними малюнками віком 18 тис. років. У печері Ласко – найкраща у світі колекція доісторичного живопису періоду пізнього палеоліту.

Марсель Равідат гуляв із своєю собакою по пагорбі над Монтіньяком, на південному заході Франції, в мальовничому регіоні Дардонь. Пес почав дряпати землю навколо якоїсь нори біля гіллястого дерева. Він та друзі розширили вхід до печери. На стінах побачили намальовані образи диких биків і коней, що бігали. Малюнки були від дрібних – до величезних –п'ятиметрових. Вчитель хлопців робить ескізи і відсилає їх фахівцю із вивчення первісного мистецтва Анрі Брюілю.

Брюіль вивчає печерні картини три місяці. Шар мармуру захистив її вапняні стіни від вологи і плісняви – тому малюнки добре збереглися. Печера містить майже 6 тис малюнків - тварини, людські фігури та абстрактні знаки. Знаходить понад 900 зображень тварини. З цих зображень 364 - коней, 90 малюнків оленів, решта - велика рогата худоба та зубри. Є сім малюнків котів, птаха, ведмедя, носорога та людини. Одна тварина - із рогом посеред лоба, схожа на єдинорогом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгиптяни клали в саркофаг до мумії вино та золоті монети

"На відміну від старих печер, що містять зображення мамонтів та шерстистих носорогів, картини в Ласко - це птахи та бізони, олені та коні, все з періоду потепління. Печера містить сотні "знаків", чотирикутних фігур, крапок та інших візерунків, які ми точно не розшифруємо. Кольори в печері - це чорні та жовті, червоні та білі, їх пращури отримували з деревного вугілля та марганцю та охри", - пише результати роботи у книзі "Чотириста століть печерного мистецтва".

Про "картини Ласко" дізналася місцева влада. Печеру до кінця року назвали історичною пам'яткою Франції і світовим відкриттям року. Через чотири роки після Другої світової війни Ласко відкрили для публічного огляду. Для цього розкопали вхід, провели додаткову вентиляцію, провели електричне освітлення. Вхід у печеру закрили важкими бронзовими дверима. Щодня печеру відвідували до тисячі туристів з усього світу.

I963 –го науковці забили на сполох – вуглекислий газ і водяні випаровування від людей почали роз'їдати й шкодити наскельні малюнки. Вони вкрилися білими плямами і кристалами. Висока температура й штучне освітлення стали причиною поширення колоній водоростей та грибків на стінах печери. Міністр у справах культури закрив доступ у Ласко. Поруч – за 200 м., спорудили штучну печеру, всередині якої точно відтворили усі наскельні зображення. Копію - Ласко II відкрили для відвідування 18 липня 1983 року. У справжню печеру пускають науковців лише у спеціальних захисних костюмах та масках для досліджень.

13 квітня 2001 року у Єгипті археологи виявили 22 мумії, які відносять до VI століття до нашої ери. Це добре збережені мумії зі знайдених в оазисі Бахарія, в так званій Долині золотих мумій.

Зараз ви читаєте новину «Cотні печерних малюнків зникло через дихання туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі