середа, 21 серпня 2024 01:30

У кургані відкопали стародавню печатку

 

Печатку віком 4 тис. років знайшли археологи у турецькій у Західній Анатолії.

Вона свідчить про торгові зв'язки, які існували тисячі років тому, пише Arkeonews.

Розкопки проходили у кургані Тавшанлі у турецькій провінції Кютаг'я. Це місце отримало назву "Серце Кютаг'я" через форму на супутникових фото.

Глава розкопок Еркан Фідан назвав курган Тавшанлі найдавнішим відомим поселенням в регіоні. Воно могло бути регіональною столицею часів бронзової доби. Приблизно 1700 року до нашої ери все поселення було знищено пожежею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меч вікінга-найманця знайшли далеко від його батьківщини

Цього року у кургані знайшли керамічну печатку з фаянсу. Під час переходу Анатолії від ранньої бронзової доби до періоду ассирійських торговельних колоній у першій половині II тисячоліття до нашої ери торгівля на великі відстані стала більш поширеною. Знахідка є свідченням торгових взаємовідносин, які розвивалися впродовж зазначеного періоду.

Схожі печатки знаходили раніше у великих центрах торгівлі, таких як Кюльтепе у Центральній Анатолії.

У фільмах та мультиках вікінгів часто зображують у шоломах із рогами. Насправді, вони ніколи таких не носили. 1943 року в Ринґерике, Східна Норвегія археологи знайшли шолом вікінга. Він став першим і останнім знайденим шоломом.

Зараз ви читаєте новину «У кургані відкопали стародавню печатку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі