пʼятниця, 16 грудня 2011 13:24

У Києві постане пам'ятник борцю за приєднання Далекого Сходу до України

У Києві планують встановити пам'ятник на могилі українського громадського і політичного діяча, одного з організаторів українського національно-культурного й громадського життя на Далекому Сході - Юрія Глушка-Мови.

Як стало відомо Gazeta.ua, благодійна ініціатива "Героїка" заявила про свій намір встановити пам'ятник на могилі Глушка-Мови, який похований на Лук'янівському цвинтарі у Києві.

"Цей українець увійшов в історію як голова Українського Далекосхідного Секретаріату та борець за незалежність Зеленого Клину", - відзначили активісти.

За їхніми словами, для встановлення козацького хреста та надгробку необхідно зібрати 3000 грн. Кошти підуть на придбання матеріалів для виготовлення пам'ятника, його транспортування з Корсуня-Шевченківського (Черкаська область) до столиці та встановлення на цвинтарі.

 

Роботи з виготовлення козацького хреста та надгробку виконає майстер з Черкащини Олег Собченко безкоштовно. В якості матеріалу пам'ятника будуть використані бетон стилізований під чорний граніт, камінь габро, латунь та сталь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Горлівці пам'ятник Стусу поставлять біля прохідної заводу

Юрій Косьмич Глушко (1882, Чернігівщина — 1942, Київ) — український громадський і політичний діяч, один з організаторів українського національно-культурного й громадського життя на Зеленому Клині. Псевдонім — Мова.

Голова 3-го Українського Далекосхідного з'їзду, що відбувся у Хабаровську 7-12 квітня 1918 р. Цей з'їзд звернувся до українського уряду з проханням вимагати від уряду РРФСР визнання Зеленого Клину частиною України на підставі принципу самовизначення народу, який складав там переважну більшість населення.

Під його проводом навесні 1919 року у Владивостоці створюється 1-й Ново-Запорізький курінь вільного козацтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Калуші заради пам'ятника Шухевичу підуть з шапкою по хатах

Зелений Клин (інша назва — Зелена Україна) — землі українських поселенців у південній частині Далекого Сходу, у нижній частині ріки Амур і над Тихим океаном; площа близько 1 млн км?.

За даними перепису 1926 року в Зеленому Клині мешкали 303 тисячі українців, або 24,5 % усього далекосхідного населення. В період існування СРСР українське населення регіону зазнало масової русифікації.

Зараз ви читаєте новину «У Києві постане пам'ятник борцю за приєднання Далекого Сходу до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі