четвер, 16 травня 2013 17:25

У Балтиці знайшли вітрильник, що потонув 150 років тому

Автор: Фото: Wikipedia
  Лінійний корабель "Лефорт"
Лінійний корабель "Лефорт"

Російські водолази, які шукали на дні Фінської затоки підводні човни, що затонули в роки Другої світової війни, виявили російський військовий вітрильник середини 19 століття "Лефорт".

"У ході обстеження морського дна гідроакустичною станцією був виявлений великий підводний об'єкт, який був попередньо ідентифікований як корабель, що лежить на морському дні. Це вітрильний лінійний корабель Балтійського флоту Російської імперії "Лефорт", що затонув восени 1857-го. Досі його місцезнаходження залишалося невідомим", - заявив глава прес-служби ЗВО Андрій Бобрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці підтвердили прив'язку царства Аїда до Керчі

Під час обстеження з'ясувалося, що корпус корабля добре зберігся. На борту дайвери виявили останки членів екіпажу, холодну і вогнепальну зброю, корабельні гармати й прилади, а також шкіперське майно та посуд.

Водолази знайшли корпус лінійного корабля в ході пошуків радянського підводного човна Щ-320, який, мовірно, підірвався на німецькій міні в 1942 році. За час пошукової операції дайвери також виявили затонулий радянський підводний човен С-9.

Лінійний корабель "Лефорт" був закладений в 1833 році в Санкт-Петербурзі і спущений на воду в 1835 році. Корабель сягав 59 метрів у довжину при водотоннажності близько 3500 тонн. Затонув "Лефорт" 5 жовтня 1857 по дорозі з Ревеля (нинішній Таллінн) до Кронштадта між островами Гогланд і Великий Тютерс. На борту знаходилися 826 осіб, у тому числі члени екіпажу, 53 жінки і 17 дітей. До 1994-го, коли затонув пором "Естонія", крах "Лефорта" вважався найбільшою катастрофою в водах Балтійського моря за кількістю загиблих.

Зараз ви читаєте новину «У Балтиці знайшли вітрильник, що потонув 150 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі