середа, 23 січня 2013 13:00

У каюті капітана на затонулому кораблі зробили унікальну знахідку
7

Фото: Фото: gazeta.crimea.ua

Біля 100 предметів із затонулого корабля, представили у сімферопольському Центральному музеї Тавриди на виставці "З глибини віків". П'ять років тому вони були підняті з судна "Лейтенант Зацаренный", який пішов на дно близько 90 років тому.

Серед експонатів посудина з медикаментами, бортові записи, ліхтарик машинного відділення. Перлиною виставки називають телекерований підводний апарат "Софокл" - єдиний підводний археолог в Україні, жартують фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Зміїного виявили античний корабель з амфорами

Науковці спускали зонд з телекамерою на дно і таким чином виявляли невідомий досі затонулий транспорт та безліч предметів усередині. Найціннішою знахідкою на "Лейтенанте Зацаренном" вважають бортову бібліотеку, виявлену вперше за всю історію підводної археології в Україні.

"Це просто везіння, що каюта капітана була всі 90 років закритою і туди потрапляла лише дрібна риба, яка не могла зашкодити. І я припускаю, що на багатьох затонулих кораблях у каютах лишаються закритими безліч книг. Але поки нам до рук потрапили саме ці", - повідомив Сергій Воронов, директор КРУ "Чорноморський центр підводних досліджень" в ефірі blacksee.tv.

Відновлену бібліотеку готуються передати в музей.

"Вперше отримали в роботу гігантський пласт інформації на паперових носіях, які протягом п'яти років були законсервовані й відреставровані. Сьогодні вони вже готові до музефікації", - додав Воронов.

Зараз ви читаєте новину «У каюті капітана на затонулому кораблі зробили унікальну знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі