пʼятниця, 28 грудня 2018 08:20

Талі води льодовика створили унікальні озера на Волині

Талі води  льодовика створили унікальні озера на Волині
Шацький національний природний парк

Шацький національний природний парк створили на території Шацьких озер на Волині 28 грудня 1983 року.

Згідно постанови Ради Міністрів УРСР на площі розміром в 32515,0 га, створювався Шацький національний природний парк. До складу парку на момент створення входили: "Озеро Кримне", "Озеро Пісочне", "Озеро Пулемецьке", "Озеро Світязь", "Болото Луки", "Болото Мелеване" та інші природні об'єкти. Основна задача створення парку полягала у збереженні та відтворенні унікальної природи на території північно-західної Волині.

Перші дослідження цього природного комплексу ще в 1899 році. Проведенням етнографічної експедиції займався географ Павло Тутковський. Серед учених немає єдиної думки щодо походження Шацьких озер. Одні вважають, що після відступу Дніпровського льодовика понад 100 тис. років тому на Поліссі утворилося величезне водоймище. Льодовик з півночі підпирав його, не давши воді стікати вниз. Озера вважаються реліктами, тобто залишками цього гігантського водоймища,

В 1961 році на одному з островів озера Світязь збудували базу для відпочинку космонавтів. Місцеві подейкують, що на цій базі були присутні відомі космонавти Юрій Гагарін, Павло Попович та Юрій Артюхін. Зараз об'єкт знаходиться в занедбаному стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 52 собак вціліли 11 - група норвежців дійшла до полюсу

Територія парку розташована на заході одного з найбільших болотно-озерно-лісових комплексів в Європі — регіону Полісся, який розташований на півночі України, півдні Білорусі та, частково у Польщі і Російській Федерації. Усього в сучасних межах парку є 23 озера Шацької групи озер загальною площею 6338,9 га. За розмірами більшість озер невеликі, лише 5 з них мають площу водного дзеркала, яка перевищує 200 га, а озеро Світязь є найбільшим і найглибшим озером природного походження в Україні.

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами підкорив Південний полюс 14 грудня 1911 року. Ця точка розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря.

Зараз ви читаєте новину «Талі води льодовика створили унікальні озера на Волині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі