субота, 09 березня 2019 23:13

Створили найбільшу мапу затонулих кораблів

Створили найбільшу мапу затонулих кораблів
Іспанці створюють карту затонулих кораблів. Фото: pixabay.com

Іспанські археологи склали повноцінну карту затонулих кораблів в період з 1492 по 1898 рік.

До переліку увійшов 681 корабель, що зазнав катастрофи біля берегів Куби, Панами, Домініканської Республіки, Республіки Гаїті, Східного узбережжя США, Бермудських та Багамських островів. Фахівці витратили 5 років, щоб вивчити архіви, повідомляє The Guardian.

Археологи вивчали період, коли велика частина Латинської Америки була під владою іспанців.

"Мета нашого проекту - визначити місця корабельних аварій і захистити судна від мисливців за скарбами. Ми сподіваємося, що дослідження допоможе пролити світло на історію тих затонулих кораблів, деталі загибелі яких до сих пір невідомі. Це також допоможе у вивченні мореплавання тих часів", - розповіли автори дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери показали підбиту військову техніку на дні морів

За п'ять років роботи археологи з'ясували, що в 90% випадків причиною корабельних аварій були тропічні шторми і урагани. Близько 4,3% випадків - це руйнування кораблів об підводні скелі. Невеликий відсоток аварій викликаний діями інших людей. Близько 1,4% випадків - загибель судна в результаті військових дій і ще 0,8% - через напад піратів.

Про більшість кораблів відомо лише з письмових джерел, на сьогоднішній день вчені знають про місцезнаходження останків лише чверті судів з описаних 681.

Зібрані карти вчені планують передати тим державам, біля берегів яких можуть бути виявлені останки кораблів.

Американський авіаносець Hornet знайшли біля островів Санта-Крус у Тихому океані. Його 1942-го потопили японці. Hornet зіграв ключову роль в морських битвах Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Створили найбільшу мапу затонулих кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі