субота, 27 жовтня 2018 12:27

Створили комісію для боротьби з самогоном, кокаїном та азартними іграми

Створили комісію для боротьби з самогоном, кокаїном та азартними іграми
У 1923 році в СРСР оголосили про початок боротьби із самогоноварінням Фото: pigimoto

Комісію по боротьбі з самогоном, кокаїном та азартними іграми (в тому числі лото) створили 27 жовтня 1923 року при Центральному комітеті компартії СРСР.

Перед тим провели соціологічне дослідження життя робітників. Виявилось, що карти стали основним різновидом дозвілля пролетаріату. Музика, танці, спорт і різного роду "культурне дозвілля" пролетарів фактично не цікавили. Змагатися за популярністю з азартними іграми могло тільки пияцтво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні закрили витверезники - як жилося п'яницям у спецзакладах

Спочатку гральні будинки і казино були закриті в робочих районах, а в травні 1928 року уряд видав постанову про повсюдне закриття гральних закладів. У Кримінальному Кодексі з'явилася 201 стаття, яка передбачала відповідальність "за організацію азартних ігор".

Гральний бізнес, самогоноваріння та наркоторгівля стали розвиватися підпільно.

17 травня 1985 року газета "Правда" опублікувала ухвалений попереднього дня указ президії Верховної Ради СРСР "Про посилення боротьби з пияцтвом й алкоголізмом, викорінення самогоноваріння". Увійшов до історії як "сухий закон Горбачова".

Перед початком кампанії було проведено дослідження, які виявили катастрофічні для країни цифри. До 1984 року споживання алкоголю перевищила 10 літрів на людину, тоді як навіть в дореволюційній Росії цей показник не перевищував 5 літрів.

Зараз ви читаєте новину «Створили комісію для боротьби з самогоном, кокаїном та азартними іграми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі