понеділок, 09 вересня 2013 15:09

Столицю гетів порівнюють з Херсонесом
5

Фото: Фото: Ольга Швед

3 вересня  у львівському Музеї історії релігії відкрили виставку "Вершина розвитку цивілізації гетів". Виставка банерів є спільним проектом Історичного музею міста Ісперіх (Болгарія), Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба"  Інституту археології НАН України та Музею історії релігії, який має на меті популяризувати болгарську історію, культуру та археологічну спадщину країни.

Гети – племена фракійського походження, споріднені з даками, які у 6–4 ст. до н. е. проживали на півночі Балканського півострова та пониззі Дунаю. Банерна виставка розповідає про історію та презентує епоху розквіту однієї з найвизначніших цивілізацій Східної Європи, яка припадає на кінець 1 тис. до н. е.

Виставка демонструє результати багаторічних досліджень пам'яток гетської цивілізації західної частини Лугодорського плато, зокрема унікальну пам`ятку фракійської архітектури - царську гробницю поблизу с. Свещарі, що датується першою чвертю 3 ст. до н.е. і яка є об'єктом Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леви і казкові тварини: у Болгарії знайшли золотий скарб

"Зараз ведемо співпрацю із українськими колегами. Аби наступного разу привезти уже предмети і скарби із музею, а не банери. Я ніколи не була у вашому музеї під відкритим небом "Херсонес" в Криму, але науковці проводять паралелі між розвитком обох цивілізацій", - каже директор Історичного музею Болгарії Боряна Матева.

Місто Ісперіх знаходиться в північно-східній частині Болгарії, за 85 км на схід від м. Русе та за 145 км на північний захід м. Варна. У 1975 р. в Ісперіху була відкрита перша постійнодіюча музейна експозиція. У 1978 р. вона стала філією Окружного історичного музею в м. Разград, а з 1984 р. філія отримала статус самостійного музею. У цей же час Ісперіх стає центром комплексних наукових досліджень за програмою "Гетика". Історичний музей міста Ісперіх –один з найбільших археологічних музеїв просто неба у Європі, до якого належать: етнографічний будинок, Історико-археологічний заповідник "Сборяново", вітряний млин в с. Белінці та художня галерея. Фонди музею нараховують понад 30 000 експонатів. Один з найцікавіших об`єктів є Історико-археологічний заповідник "Сборяново". Це 140 археологічних об`єктів різних історичних періодів, найважливішими серед яких є Свештарська царська гробниця, усипальниця Демір Баба (Демір баба теке), гетська столиця Хеліс, Святилище Камен-Рід та ранньохристиянське селище Бювен-Касаба.

Найбільш значиме відкриття  в районі м. Ісперіх – Свештарська  гробниця, виявлена в 1982 р. Це унікальна пам'ятка фракійської архітектури, що датується першою чвертю 3 ст. до н.е. З 1985 року цей об`єкт входить до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Столицю гетів порівнюють з Херсонесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі