середа, 10 липня 2013 14:10

Тотеми, римський світильник та хрестики 12 століття - музей історії релігії зберігає унікальну колекцію
15

Фото: Фото: Ольга Швед

Львівський музей історії релігії – єдина установа культури в Україні, в якій за допомогою зібраних унікальних матеріалів висвітлюється історія світових та національних релігій, життя та діяльність церковних організацій.

Відкрили Музей історії релігії та атеїзму 3 квітня 1973 року у Львові в приміщенні колишнього Домініканського храму і монастиря 17 – 18 століть.

У фондах музею є понад 100 тисяч одиниць зберігання, знаходяться експонати, які мають унікальну культову, мистецьку, історичну вартість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили виставку французького фотографа про українців

Експозиція музею складається з таких розділів: "Релігії давнього світу", "Раннє християнство", "Юдаїзм", "Православ'я", "Українська греко-католицька церква", "Протестантизм", "Православ'я в Україні",  "Римо-католицька церква" та "Вірменська церква", "Східні релігії".

У відділі "Релігії давнього світу" через археологічні, етнографічні матеріали та твори мистецтва показані первісні релігійні вірування - тотемізм, магія, фетишизм, анімізм, культи природи. Релігійні вірування східних слов'ян: демоністичні вірування - культ померлих предків, віра в духів, політеїзм; етнічні релігії Давнього Єгипту, Греції, Риму.

У відділі "Раннє християнство" експонуються пам'ятки, що дозволяють висвітлити історію християнства від 1 до 11 ст. н.е. До автентичних експонатів, що датуються цим періодом, належать монети, викарбувані в період правління імператорів Октавіана Августа, Нерона і Діоклетіана, а також теракотовий світильник 4-6 ст. н. е., що був виготовлений для християнської сім'ї - про це свідчить рельєфне зображення хреста на ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна виставка розповідає про відкривача графіті на стінах Софії Київської

У відділі "Юдаїзм" зберігається одна з найбагатших колекцій юдаїки України, яка має значну наукову, історичну та художню цінність. Вона формувалася протягом 30-ти років, від часу створення музею, і включає унікальну збірку сувоїв Тори, релігійні книги, стародруки та рідкісні видання 17 – 20 ст., графічні та живописні полотна, скульптурні твори, синагогальні й ритуальні предмети.

Історія Вірменської церкви представлена оригінальними експонатами, найцікавішим з яких є срібне зображення св. Ечміадзіну 18 ст. (Вірменія), ікона св. Григорія-Просвітителя (поч. 20 ст., іранська школа), срібні посохи архімандрита і єпископа 18 ст. (Вірменія), ікона св. Антонія Пустельника з колекції колишнього Вірменського музею у м. Львові, оригінал папської булли 1715 року, книга вірменських шараканів 19 ст.

Відділ "Українська греко-католицька церква" висвітлює у хронологічному порядку історію Української греко-католицької церкви. Серед експонатів відділу – чудотворні Богородичні ікони, картини відомого митця Модеста Сосенка, Євангеліє 1780 року з друкарні Почаївського Свято-Успенського монастиря, омофор митрополита Андрея Шептицького, особисті речі митрополита Володимира Стернюка та інших священиків, рідкісні фотографії та архівні матеріали.

У відділі "Східні релігії" представлені експонати, що знайомлять з релігіями Сходу: індуїзмом, даосизмом, буддизмом, ламаїзмом та ісламом. В Україні іслам з'явився у 13 –14 ст. Носіями його були кримські татари. В експозиції є священні книги мусульман – Коран, надрукований в Криму (Бахчисарай, 1837 р.), а також Коран 17 ст. та Сунна 19 ст. Репродукції старовинних гравюр ілюструють основні етапи історії ісламу та важливі положення мусульманського віровчення. Експонуються ритуальні предмети 17 ст." вервиці, глек для обмивання, посуд тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжній дуб Перуна встановлять під Києвом на Купала

У відділі "Православ'я в Україні" представлено історію українського православ'я від часу прийняття християнства до сьогодення. Експозиція починається матеріалами, які показують процес проникнення християнства на землі України та введення християнства на Русі князем Володимиром 988 року. Привертають увагу натільні хрестики із Стародавнього Галича, датовані 12 століттям, а також енколпіони (куди вкладені частки мощей святих), виготовлені у 12 ст., а знайдені у Львові 1898 року.

У відділі "Римо-католицька церква" відображена історія розвитку Вселенського католицизм,  його специфіка на західноукраїнських землях. Експонуються речі, які знайомлять з католицьким культом. Це – літургійний посуд, одяг, головні убори, взуття служителів культу.

Львівський музей історії релігії має спеціалізовану бібліотеку релігієзнавчого профілю, є праці теологів Київської, Львівської, Санкт-Петербурзької та Московської духовних академій і їх періодичні видання, церковно-релігійна література католицьких інститутів Італії, Німеччини, Австрії, Франції і Польщі, збірка релігійних видань часів Кримського ханства, зібрання творів видавництва УКУ в Римі. Більшу половину книжкового фонду займають книги іноземними мовами (200 — англійською; 2000 — французькою; 2000 — німецькою; 1500 — латиною; 3000 — польською та ін.).

У фонді бібліотеки — 300 книг жидівської літератури на івриті та ідиші. Бібліотечний фонд містить унікальні збірки Біблій різними мовами світу: грецькою, латинською, німецькою, французькою, китайською, англійською.

Зараз ви читаєте новину «Тотеми, римський світильник та хрестики 12 століття - музей історії релігії зберігає унікальну колекцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі