середа, 30 грудня 2020 10:56

США запровадили нові санкції проти Кремля

США запровадили нові санкції проти Кремля
Радянські робітники прокладають газопровід Уренгой - Помари – Ужгород. Через введення американських санкцій довелося переглянути проєкт та застосовувати дещо відстале радянське обладнання Фото: vokrugsveta

30 грудня 1981 року президент США Рональд Рейган підписав 2-й пакет санкцій проти СРСР. 1-й запровадили ще в січні 1980-го у відповідь на вторгнення радянських військ до Афганістану.

Приводом до посилення попередніх санкцій стало втручання СРСР у внутрішні справи Польщі. 13 грудня польський генерал та перший секретар ЦК ПОРП Войцех Ярузельський оголосив у країні військовий стан для боротьби із демократичною опозицією - профспілкою "Солідарність". Він очолив Військову раду національного порятунку, дозволяв застосовувати проти громадян репресії.

Пізніше Ярузельський виправдовувався, що усе було необхідно, щоб врятувати країну від радянського вторгнення, подібного до інтервенцій в Угорщину і Чехословаччину. Утім, існували докази, що генерал сам просив розміщення радянських військ для підтримки його режиму, а у разі відмови погрожував вийти з Варшавського договору. СРСР же, позиції якого значно послабились після зовнішньополітичних авантюр та через проблеми з економікою, боявся санкцій за підтримку диктатури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярузельський оголосив в Польщі воєнний стан

Попри це, імовірно, США мали докази прямого втручання, зокрема звинувачували СРСР у підтримці репресій щодо поляків. Ще за 1-м пакетом санкцій до СРСР забороняли продавати новітні технології, обмежили експорт товарів та економічну співпрацю. Новими санкціями уряд США заборонив своїм компаніям постачати до СРСР високотехнічне обладнання електро та нафтогазового сектора, необхідне Союзу.

У середині 1982 року США посилили ембарго. Заборонили продаж обладнання виробленого не лише своїми компаніями, а й їхніми філіями за кордоном та іноземними компаніями, що працювали за американськими ліцензіями. У відповідь європейські виробники назвали санкції незаконними, їх підтримали уряди.

Під їхнім тиском наприкінці 1982-го ембарго скасують. СРСР скористається цим та добудує газопровід Уренгой - Помари – Ужгород, потужністю 32 млрд куб. газу на рік.

Президент США Рональд Рейган пожартував про бомбардування Росії у зверненні до американців 11 серпня 1984 року. Тоді тривала Холодна війна.

Щотижневе радіозвернення готував з Ранчо дель Сієло - свого будинку для відпочинку неподалік Санта-Барбари у Каліфорнії. Мав розпочати з повідомлення, що підписав указ, який дозволяв учням з релігійних груп збиратися у державних середніх школах в позаурочний час. Перед виступом жартував з аудіоінженерами Національного громадського радіо і під час перевірки звуку прикрасив свою промову.

"Мої співвітчизники-американці, я радий повідомити вам сьогодні, що підписав указ про оголошення Росії поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться за 5 хвилин", - пожартував він. Тоді ретранслятори уже записували стрічку.

Зараз ви читаєте новину «США запровадили нові санкції проти Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі