вівторок, 11 серпня 2020 12:21

Президент США заявив про бомбардування Росії

Президент США заявив про бомбардування Росії
Рональд Рейган виступає за трибуною у 1984 році. За 2 роки перед тим, при перевірці мікрофона, назвав Польський уряд військовим диктаторським режимом і купою негарних паршивих неробів Фото: wikipedia

Президент США Рональд Рейган пожартував про бомбардування Росії у зверненні до американців 11 серпня 1984 року. Тоді тривала холодна війна.

Щотижневе радіозвернення готував з Ранчо дель Сієло - свого будинку для відпочинку неподалік Санта-Барбари у Каліфорнії. Мав розпочати з повідомлення, що підписав указ, який дозволяв учням з релігійних груп збиратися у державних середніх школах в позаурочний час. Перед виступом жартував з аудіоінженерами Національного громадського радіо і під час перевірки звуку прикрасив свою промову.

"Мої співвітчизники американці, я радий повідомити вам сьогодні, що підписав указ про оголошення Росії поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться за 5 хвилин", - пожартував він. Тоді ретранслятори уже записували стрічку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН - суд кенгуру, африканці - мавпи: опублікували запис розмови президента США

До 14 серпня запис жарту Рейгана став світовою новиною. А 15 серпня у Владивостоці перейшли до стану бойової готовності, однак скасували його за пів години. В СРСР заявили, що засуджують ворожй випад президента США, бачать нещирість у спробах покращити відносини між країнами. Зазначили, що подібні вчинки несумісні з великою відповідальністю за долі людства, яку несуть керівники країн з ядерною зброєю.

Аналітики припускали, що Рейган зробив заяву з розрахунком на її оприлюднення. Вже у жовтні мали відбутися вибори президента, на яких планував балотуватися на другий термін. Втім, після промови його рейтинг значно знизився.

На президента США Рональда Рейгана 30 березня 1981-го скоїв замах психічно хворий Джон Хінклі. Це сталося через 69 днів після вступу на посаду.

Президент США Рональд Рейган їхав у готель "Хілтон" у Вашингтоні. Після виступу вийшов з під'їзду і йшов до машини. Зібралися журналісти, телевізійні оператори і натовп. Джон Хінклі стояв серед репортерів. Він вистрілив 6 разів у президента. Поранив його в груди. Вбив його прес-секретаря, охоронця і поліцейського. Рейгана доставили у лікарню.

Зараз ви читаєте новину «Президент США заявив про бомбардування Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі