середа, 13 грудня 2023 10:15

У Польщі оголосили воєнний стан

У Польщі оголосили воєнний стан
Генерал Ярузельський під час виступу по телебаченню з новиною про введення в Польщі воєнного стану, 13 грудня 1981-го / Wikipedia

13 грудня 1981-го голова уряду соціалістичної Польщі, генерал Войцех Ярузельський, ввів у країні воєнний стан. Він тривав до середини 1983-го. За цей період загинуло 115 опозиціонерів, структури опозиції повністю зруйнували.

Економічна криза 1970-х спричинила страйки і демонстрації, які придушувала влада Польської народної республіки, ПНР. Масовість протестів сприяла виникненню кількох напівлегальних центрів спротиву: профспілок у Ґданську, об'єднання католицької інтелігенції у Кракові та лівої інтелігенції у Варшаві.

Спроба влади нормалізувати економічну ситуацію за рахунок зовнішніх позик провалилася. У 1980-му розпочались протести, які з Любліна перекинулись у Щецин, Ґдиню, Катовіце і Ґданськ. До економічних вимог відміни чергового підвищення цін і продовольчих гарантій додались політичні - звільнення політв'язнів і зняття заборони на діяльність вільних профспілок. Прагнучи зняти суспільну напругу, перший секретар ЦК "Польської об'єднаної робітничої партії" Едвард Ґерек визнав право на створення незалежних профспілок, але 6 вересня 1980-го під тиском однопартійців подав у відставку.

17 вересня в Ґданську 36 регіональних відділень незалежних профспілок утворили єдину організацію "Солідарність". Її головою став 38-річний активіст, електрик Лех Валенса. До середини листопада вона об'єднала більше 7 млн робітників. До "Солідарності" приєдналася світська і католицька інтелігенції, молодь, і дрібні фермери. До середини 1981-го в її лавах було 10 млн. осіб, що складало майже половину працездатного населення країни.

Це підштовхнуло прихильників жорстокої руки в керівництві ПНР ввести пряме військове правління. За ініціативою Ярузельського у Сейм внесли проект закону, що наділяв уряд надзвичайними повноваженнями і фактично забороняв страйки. У відповідь 3 грудня 1981-го "Солідарність" оголосила про підготовку до 24-годинного попереджувального страйку.

Остерігаючись військового вторгнення СРСР, як це раніше було в Угорщині та Чехословаччині, 12 грудня Ярузельський подзвонив у Москву і попередив про намір ввести військовий стан. Того ж дня по всій країні відключили телефонний зв'язок. Опівночі 13 грудня на вулиці польських міст вийшла армія і підрозділи міліції. Ярузельський по телебаченню оголосив про створення "Військової ради національного порятунку", до якої переходила вся влада. Того ж дня введення військового стану затвердив Сейм.

У перші дні органи МВС заарештували більше 3 тисяч провідних активістів "Солідарності" та інших опозиційних організацій. Їх посадили в центри для інтернованих. Протягом тижня війська взяли під контроль основні промислові центри, а 16-17 грудня із застосуванням зброї розігнали багатотисячні акції в Ґданську та Кракові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США посилили санкції проти Москви

Воєнний стан тривав 1,5 роки. Загинуло 115 активістів опозиції, структури були зруйновані, а прихильники - деморалізовані. Після смерті Леоніда Брежнєва в СРСР Ярузельський повів курс на поступове пом'якшення військового стану і відмовився від суду над 10 лідерами "Солідарності". 17 липня 1986-го уряд прийняв закон про амністію, якою скористались 1200 учасників протестів. Через рік президент США Рональд Рейган скасував санкції проти Польщі, які коштували польській економіці $15 млрд.

У 2007-му Ярузельського і 8-х партійних і державних діячів ПНР звинуватили у скоєнні злочинів в роки комуністичного режиму. У серпні 2011-го суд звільнив 88-річного Ярузельського від переслідування за станом здоров'я. Він помер 25 травня у Варшаві, у віці 90 років.

Новий підйом масового страйкового руху розпочався весною 1988-го і призвів до падіння соціалістичної Польщі. У 1989-му один із лідерів "Солідарності" Тадеуш Мазовецький став прем'єром. У 1990-му Ярузельський дав згоду на багатопартійні вибори президента, в яких сам участі не брав. За їх підсумками співзасновник "Солідарності" Валенса став першим президентом ІІІ Речі Посполитої.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі оголосили воєнний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі