понеділок, 30 грудня 2019 13:10

США посилили санкції проти Москви

США посилили санкції проти Москви
Рональд Рейган підписав санкції проти СРСР Фото: gazeta.ru

Президент США Рональд Рейган підписав другий пакет сакнцій проти СРСР 30 грудня 1981-го. Приводом стало втручання Союзу у справи Польщі.

Ще 13 грудня польський генерал Войцех Ярузельський оголосив у країні військовий стан для боротьби із демократичною опозицією - профспілкою "Солідарність". Розпочались арешти та політичні вбивства. Пізніше генерал говорив, що такими діями рятував країну від радянського вторгнення. За свідченнями стенографіста Віктора Аношкіна - сам просив інтервенції у Москви.

Уряд США заборонив компаніям постачати до СРСР обладнання і технології електро та нафтогазового сектора. Дещо пізніше санкції послабили, що дозволило СРСР добудувати газопровід Уренгой - Помари - Ужгород.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі з'ясовують деталі "секретної макулатури"

Перший пакет санкцій ввели в січні 1980-го. Це була відповідь на вторгнення радянських військ до Афганістану. Тоді заборонили продаж новітніх технологій до СРСР, обмежили експорт товарів, заборонили будь-яку економічну співпрацю.

Польський Інститут національної пам'яті опублікував секретні документи 1981 року, які свідчать про те, що останній президент Польської Народної Республіки Войцех Ярузельський просив СРСР про військову інтервенцію до країни.

Зараз ви читаєте новину «США посилили санкції проти Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі