четвер, 17 жовтня 2019 08:20

Серце й нутрощі мандрівника поховали на африканській землі

Серце й нутрощі мандрівника поховали на африканській землі
дизентерію і знесилений. Малюнок: газетна ілюстрація тієї доби

Журналіст видання Генрі Стенлі 17 жовтня 1869 року за завданням редактора вирушив на пошуки експедиції шотландського мандрівника Девіда Лівінгстона, яка зникла в Африці два роки тому.

Шотландський місіонер і лікар Девід Лівінгстон в 1840 році вирушив проповідувати християнську релігію в Південну Африку. Лівінгстона цікавили також подорожі та спостереження. Він пройшов через пустелю Калахарі до озера Нгамі, де ще ніколи не бували європейці, досяг верхів'їв річки Замбезі, відкрив водоспад і дав йому назву Вікторія, на честь англійської королеви. Повернувшись в Велику Британію, Давид Лівінгстон видав книгу "Подорожі та дослідження місіонера в Південній Африці". Знову їде в Африку – досліджувати ріку Ніл. З 1868 року зв'язок із ним припиняється. В Центральну Африку почали направлятись експедиції на пошуки лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло шпигунки передали в анатомічний театр

Генрі Стенлі спочатку їде в Єгипет – пише про відкриття Суецького каналу, потім в Туреччину, Кавзказ, Індію. Лише через півтори року відпливає з Бомбея на Занзібар і 26 січня 1871 року висаджується там. Похід триває сім місяців. З величезними трунощами, із збройними сутичками з войовничими племенами, Стенлі проходить шість тисяч кілометрів по африканському континенту. У листопаді дістався до озера Танганьїка на південь від Бурундіє Неподалік від селище Уджіджі, за чутками, востаннє бачили Лінгвістона. Той справді був там – хворий на дизентерію і знесилений.

Стенлі привіз продукти і медикаменти і Лівінгстон пішов на поправку. Разом зі Стенлі в кінці 1871 року обстежив північні берега озера Танганьїка. Стенлі пропонує Лівінгстону повернутися з ним в Європу або Америку, однак той відмовився.

Лівінгстон помер через рік від тропічної малярії в селищі Чітамбо на березі озера Бангвеулу, зараз це територія Замбії. Слуги-африканці забальзамували тіло мандрівника. Серце й нутрощі поховали на африканській землі. Слуги несли його тіло 1500 км до берегів Індійського океану. Звідти відправили до Лондона. Стенлі повернувся до Африки, очолив експедицію, котра досліджувала околиці озер Вікторія і Танганьїка, ріку Конго.

За шпигунство на користь Німеччини 15 жовтня 1917 року розстріляли голландську танцівницю Мата Харі, справжнє ім'я якої Маргарета Гертруда Зелле.

Зараз ви читаєте новину «Серце й нутрощі мандрівника поховали на африканській землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі