вівторок, 15 жовтня 2019 08:20

Тіло шпигунки передали в анатомічний театр

Тіло шпигунки передали в анатомічний театр
Мата Харі виступала в цирку. Фото: i.amz.mshcdn.com

За шпигунство на користь Німеччини 15 жовтня 1917 року розстріляли голландську танцівницю Мата Харі, справжнє ім'я якої Маргарета Гертруда Зелле.

Народилася в Нідерландах. Дівчину виховував хрещений батько. 19-річною вона виходить заміж за удвічі старшого офіцера Рудольфа Маклеода. Рудольфа відправляють служити на острів Ява в Індонезії. Маргарета захоплюється місцевою культурою, вчиться танцювати. Розлучившись з чоловіком, у 1905 році почала давати концерти під сценічним ім'ям Мата Харі, що в перекладі означає "око ранку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кабаре курили опіум, пили абсент і танцювали канкан

Мата Харі переїжджає до Парижа, починає виконувати східні танці. В Парижі часто виступає перед військовими, політиками, дипломатами. Витрачає значно більше, ніж заробляє. Під час Першої світової війни часто їздить через Іспанію в Нідерланди. Французька контррозвідка починає підозрювати, що Маргарета є німецькою шпигункою. Звинувачували у тому, що передала німцям інформацію, через яку загинули кілька дивізій – понад 50 тис. солдатів.

Засудили до страти. Адвокат кілька разів подавав апеляцію. Ставав на коліна перед суддями. Вирок не пом'якшили. Шпигунку розстріляли. Від пов'язки на очі відмовилася. Попросила не прив'язувати її до стовпа. Її тіло було передано в анатомічний театр, а голова була забальзамована і віддана в Музей анатомії в Парижі, звідки зникла в 1954 році.

У Парижі 6 жовтня 1889 року відкрили нічне кабаре "Мулен Руж". Заклад мав величезний майданчик для танців, освітлений газовими лампами. Спостерігаючи за красунями танцівницями, чоловіки пили абсент і курили опіум. Родзинкою програми стала кадриль, що невдовзі охрестили "французьким канканом".

Зараз ви читаєте новину «Тіло шпигунки передали в анатомічний театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі