субота, 02 березня 2019 08:20

Селян розстріляли в поліклініці і клубі

Селян розстріляли в поліклініці і клубі
Корюківська трагедія, німці спалюють село. Фото: газета.ua

Масове вбивство мешканців села Корюківка на Чернігівщині здійснили загони німецької та угорської військової жандармерії 2 березня 1943 року. Корюківка стала найбільшим поселенням в Європі, яке повністю знищли нацисти під час Другої світової війни.

Перед тим загін Чернігівсько-волинського партизанського з'єднання нападає на корюківський німецький гарнізон. Вбивають 78 солдатів і беруть у полон дев'ятьох. Для помсти в селище в'їхав підрозділ СС та каральний загін поліції — усього 600 осіб.

Під приводом перевірки документів півтисячі селян зігнали в приміщення ресторану, театру, клубу, поліклініки, дитячої консультації, двох шкіл, на церковне подвір'я. Усіх розстріляли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик цілував ноги офіцерові - очевидці розповіли про Корюківську трагедію

Прочесали всі хати й околиці - вбивали усіх незалежно від віку і статі. 2 березня забиті трупами будинки підпалили.

Вцілілі селяни повернулися із лісу і сусідніх сіл за кілька днів. 9 березня їх схопили і спалили живцем поліцаї. Мешканців сусідніх сіл залякували, щоб вони не допомагати тим, хто вижив.

В Корюківці з 1300 будівель збереглися тільки десять цегляних будинків та одна церква. За дев'ять днів березня загинуло 6700 людей, з них 1377 спалено заживо.

Очевидці Корюківської трагедії Ганна Нековаль та Володимир Костюк поділились своїми спогадами. Ганна Нековаль разом із односельцями йшла в колоні на страту. Її з колони витягла мати. Двоє її братів пішли з усіма. Боялись покарання. Нацисти розстріляли їх у чайній.

Зараз ви читаєте новину «Селян розстріляли в поліклініці і клубі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі