вівторок, 16 лютого 2021 08:22

Розкрили вхід до гробниці

Розкрили вхід до гробниці
Тутанхамон - хлопчик-фараон з 18-ї династії Нового царства, зійшов на престол у 9 років і помер у 18. Фото: explorer.life

Археологічна експедиція у Єгипті 16 лютого 1923-го розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона. Представник 18-ї династії Нового царства помер 18-річним.

Розкопки 8 років вели британський археолог Говард Картер і лорд Карнарвон у Долині царів. В гробниці було багато речей для фараона. Більшість із золота та дорогоцінних каменів. По центру стояв великий саркофаг, а за ним - скарбниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статую Венери знайшли на полі

У кам'яному саркофазі виявили складені одна в одну 3 позолочені труни. В них - мумія під золотою маскою. Зараз саркофаг з мумією Тутанхамона знаходиться у Долині Царів. Коштовності зберігаються у Каїрському музеї.

Серед єгипетських фараонів, лише гробниця Тутанхамона дійшла до наших днів неушкодженою. Досліджували її до 1932-го. Нарахували 3,5 тис. предметів.

Грецький селянин Йоргос Кентротас скопуючи своє поле на острові Мілос 8 квітня 1820-го знайшов 2-метрову скульптуру жінки із білого мармуру - статую давньоримської богині Венери.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили вхід до гробниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі