четвер, 12 червня 2014 12:40

Росію визнали "країною, що потонула" - московський історик

На сьогодні історичний вибір Росії - це не дореволюційна імперія, а держава в стилі СРСР. Про це "Главкому" заявив доктор історичних наук, професор МДІМВ Андрій Зубов.

Автор: vkurse.ua
 

"Думаю, що це ніяка не Російська імперія. Та імперія була ретельно знищена більшовиками, коли знищували її ідейний креативний клас, культурну еліту Росії. Зараз до Росії більшість російських людей відносяться як до країни, що потонула. Пушкін, звичайно, наш великий поет, але він писав в абсолютно іншій нечуваній країні, а не в нашій", - сказав він.

За його словами, в Росії сьогодні більшість людей, признаються вони в цьому чи ні, відчувають себе радянськими. "І в цьому сенсі те, що зробив зараз Путін, - це апеляція якраз до радянських цінностей великої країни, антиамериканізму, антизахідництва. Про це ж ніколи не думали в старій Росії - там завжди жили в коаліціях з Францією, Англією, до цього з  Німеччиною і Австрією, а протистояння всьому світу - це чисто радянське явище", - сказав він.

При цьому професор підкреслив, що Україна потрапила в цю жахливу нинішню ситуацію саме через те, що радянська ментальність в Москві говорила: якщо ви не з нами, то проти нас.

Нагадаємо, Зубів привернув до себе увагу після виходу у світ його статті, в якій він у зв'язку з окупацією Криму порівняв Путіна з Гітлером. У газеті "Відомості" він публічно розкритикував позицію Росії відносно Криму і України, порівнявши окупацію російськими військами АРК з приєднанням Австрії до нацистської Німеччини в 1938 році.

Через цю статтю Зубову погрожували звільненням з вищого учбового закладу, інтелігенція і студенти зібрали підписи під петицією з вимогою залишити в спокої історика.

Зараз ви читаєте новину «Росію визнали "країною, що потонула" - московський історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі